Foto: Publicitātes foto
Ir noslēdzies piektais Cēsu Mākslas festivāls, kura ietvaros šogad interesentiem tika piedāvāti 29 vizuālās mākslas, mūzikas, kino un teātra notikumi, kurus kopumā apmeklēja ap 14 500 skatītāju, portālu "Delfi" informēja festivāla pārstāvis Ēriks Kibermanis.

Šogad festivāla ietvaros Vizuālās mākslas sadaļas izstādes apmeklēja 5250 interesentu, sešus koncertus noklausījās ap 7600 klausītāju, Dailes teātra un Jaunā Rīgas teātra izrādes Vecajā alus brūzī noskatījās 650 skatītāju, savukārt Festivāla franču kino klasikas programmu, kuru šogad veidoja Valentīna Freimane, un aizvadītā gada spilgtākās latviešu filmas vēroja teju 1000 kino baudītāju.

"Jau otro gadu mūsu festivāla apmeklētāju skaits ir ļoti līdzīgs - apmēram 14 500. Mēs varam ļoti precīzi pateikt, cik būtu jāmaksā skatītājam par biļetēm uz Festivālu, ja nebūtu valsts atbalsta un, protams, ļoti svarīgā patrona un sponsoru ieguldījuma. Piemēram, uz ikgadējo latviešu komponistu mūzikas koncertu vienas biļetes cenai, ko veido gan mākslinieku un tehniskā personāla atalgojums, gan koncerta vietas tehniskā aprīkojuma un administratīvo pasākumu nodrošināšana, kā arī citas izdevumu pozīcijas, būtu jābūt 27 latiem - pateicoties atbalstītājiem, mēs cilvēkiem varam piedāvāt iegādāties biļeti pa trim latiem," norāda festivāla direktors Juris Žagars.

Nākamā gada festivāla vadmotīvs būs "Eksperiments un izcilība". Festivāla organizators - Cēsu pils ģildes fonds - konkursa kārtībā ir ieguvis Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu projektam "Eksperiments un izcilība" ("Experiment and Excellence"). Cēsu pils ģildes fonds sadarbībā ar Reikjavīkas Mākslas festivālu, Francijas Kultūras centru un Viļņas Laikmetīgās mākslas centru laikposmā līdz 2013. gada janvārim realizēs unikālu starpdisciplināru projektu, kas radīts uz Cēsu Mākslas festivāla bāzes un par kura kulmināciju kļūs mākslas festivāls "Cēsis 2012". Kopumā projektā iesaistīti partneri no deviņām valstīm - Igaunijas, Horvātijas, Īslandes, Krievijas, Gruzijas, Somijas, Francijas, Lietuvas un Latvijas.

"Pateicoties tam, ka festivāla programmai ir papildus finanšu līdzekļi no Eiropas programmas "Kultūra", nākamā gada festivālā tiks veidota īpaša programma bērniem. Pirmkārt, tie būs atsevišķi pasākumi tieši bērnu auditorijai, tai skaitā ar izglītojošu ievirzi koncertu apmeklēšana kultūrā. Otra sadaļa šajā programmā būs bērnu pieskatīšana/bērnu istaba, līdzīgi kā, piemēram, Jaunajā Rīgas teātrī. Lai vecākiem, kuru bērni nav vēl gatavi apmeklēt kādu no Festivāla pasākumiem, tomēr ir iespēja atbraukt brīvdienās kopā uz Cēsīm un pilnvērtīgi baudīt Festivāla notikumus," stāsta festivāla mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina.

Viņa tāpat norāda, ka nākamā gada festivāla programmā plānots arī Lietuvas valsts simfoniskā orķestra koncerts diriģenta Gintara Rinkēviča vadībā kopā ar latviešu pianistu Vestardu Šimku. "Savukārt "Sinfonietta Rīga" atskaņos pilnmetrāžas skaņdarbu, kuru pēc mūsu pasūtījuma komponē jaunā, Parīzē dzīvojošā lietuviešu komponiste Juste Janulīte. Sakrālās mūzikas koncertā Sv. Jāņa baznīcā koris "Latvija" un Liepājas simfoniskais orķestris Māra Sirmā vadībā atskaņos zviedru komponista Svena Dāvida Sandstrēma oratoriju "Mesija". Sestajā Cēsu mākslas festivālā ceram apgūt vēl vienu jaunu koncertu vietu - Cēsu 2. pamatskolas pagalmu, kur plānots elektroakustiskās mūzikas koncerts. Kopīgu audiovizuālu projektu veidos mūziķis Kaspars Putniņš un mākslinieks Gints Gabrāns. Festivāla viesi būs arī izcilākā mūsdienu mūzikas grupa no Pēterburgas eNsemble, ko vada komponists Boriss Filanovskis un diriģē krievu laikmetīgās mūzikas zvaigzne Fjodors Ļedņovs," teic Lūkina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!