Foto: Publicitātes attēli
Medijos izskanējusī informācija liecina par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes - Grendes (VL-TB/LNNK) ieceri nepiemērot izmaksu indeksāciju Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecībai, kas nozīmētu valsts atteikšanos no būtiskiem finanšu līdzekļiem par labu būvniekam, paziņojumā presei norāda "Sabiedrība par atklātību - Delna", kas nosūtījusi vēstuli Kultūras ministrijai, lai skaidrotu iestādes un ministres nostāju par publiski izskanējušām ziņām saistībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.

"Esam pārsteigti par šādu notikumu pavērsienu, jo nevienā oficiālā sanāksmē par bibliotēkas celtniecību, kur "Delna" regulāri piedalās novērotāja statusā, nav apspriests jautājums par šādām līguma izmaiņām. Par to iepriekš nav informējusi ne ministre, ne ministrijas amatpersonas," norāda "Delnas" direktors Kristaps Petermanis. "Mēs tikāmies ar ministri pēc viņas stāšanās amatā un saņēmām apliecinājumu uzturēt godīgumu, atklātību un nodrošināt valsts interešu ievērošanu Gaismas pils projektā, tāpēc vēlamies pēc iespējas ātrāk viest skaidrību šai jautājumā".

"Delna" uzskata, ka atkāpšanās no projekta izmaksu indeksācijas pašreizējā ekonomiskajā situācijā būtiski samazinātu valsts ieguvumus no projekta.

Saskaņā ar noslēgto līgumu par LNB jaunās ēkas būvniecību inflācijas riski ir sadalīti starp abām pusēm un ir tieši atkarīgi no ekonomiskās situācijas valstī. Ja pastāv augsta inflācija, papildus izmaksas būvniekam kompensē valsts, ja pastāv deflācija valsts būvniekam maksā mazāk par  līguma noteikto. 2010. un 2011.gadā vērojama būvniecības izmaksu samazināšanās. Tā kā Kultūras ministrija būvniekam ir piešķīrusi vairākus avansa maksājumus, tad faktiski šobrīd Nacionālo būvkompāniju apvienība valstij ir parādā aptuveni miljonu latu, norāda "Delna" pārstāvis. 

"Delna" piedalās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecības uzraudzībā saskaņā 2005.gadā noslēgto līdzdarbības līgumu ar Kultūras ministriju un nu jau likvidēto valsts aģentūru "Jaunie "Trīs brāļi"". 

Jau vēstīts, ka no amata atstādinātā Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa vērsusies pie valdības vadītāja, aicinot izvērtēt Jaunzemes-Grendes lēmumu par viņas atstādināšanu un disciplinārlietas ierosināšanu.

Zvidriņa norādīja, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniekiem ir aizsūtīta vēstule, kurā pausta gatavība pārskatīt līguma nosacījumus par indeksācijas metodiku. Šis punkts ietverts, lai būvniecības izmaksas atbilstu tirgus cenām, kas tēriņus var samazināt.

"Ir tā, ka būvnieks nepilda līguma noteiktās saistības par indeksāciju, kas ir jāveic reizi ceturksnī, - būvnieks valstij ir parādā vairāk nekā miljonu latu. Stājoties amatā, ministre sacīja, ka viņa no bibliotēkas būvniecības jautājuma risināšanas atturēsies, jo viņai ir ļoti tuvas un draudzīgas attiecības ar ["RBSSKALS" valdes priekšsēdētāju] Māri Saukānu," uz interešu konfliktu norādīja Zvidriņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!