Foto: Kaspars Teilāns
Sestdien, 6. novembrī, ar tautas deju lielkoncertu LTV noslēgsies Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 notikumu maratons.

Pirms koncerta pirmizrādes notiks virtuālais ģenerālmēģinājums ar skatītājiem - 6. novembrī no pulksten 18 līdz 21 tiešraidē tas būs pieejams ikvienam Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #DziedUnDejo2021 oficiālajos "Facebook" un "Youtube", kā arī Svētku mājas lapā https://www.nacgavilet.lv. Ģenerālmēģinājumā varēs gūt ieskatu "Svinēt sauli" lielajā klipā ar 12000 dalībnieku, būs iespēja ielūkoties filmēšanas aizkadros, būs sarunas ar lielkoncerta radošo grupu, horeogrāfiem, virsvadītājiem un goda virsvadītājiem, kā arī kolektīvu vadītājiem un pulciņu dalībniekiem.

Kā "Delfi" informē organizat[ori, ar gadskārtu stāstu četrās deju pīnēs tiks izdejots Saules gads – no vasaras saulgriežiem līdz nākamajiem vasaras saulgriežiem, parādot, ka mūsu senči ir svinējuši ne tikai Jāņus, Ziemassvētkus un Lieldienas, bet bijušas arī daudzas citas svinamās dienas: Miķeļa diena, Meteņi, Ūsiņi, Māras diena, Laidenes diena, Labrenča diena, Bārbalas diena. Gadskārtu svētki iet pa Saules ceļu, Saules ceļš vij zelta kroni. Latviešu gads ir visu gadu svinams. Koncertā izdejos 34 gadskārtu dejas, kuras spilgtinās etnogrāfiskā orķestra klātesamība un solistu dzīvā izpildījuma jauda, kā arī Latvijas gadalaiku ainavas. Katrs Latvijas skolu jaunatnes deju kolektīvs Saules zīmē izdejos rūpīgi iemācītās dejas.

Lielkoncerta fināla muzikālā skaņdarba "Svinēt Sauli" videoklipa izveidē piedalījās 621 deju kolektīvs. Sešu minūšu emocionālā kopā būšanā un svētku izdzīvošanā tiešsaistē dejoja 12 tūkstoši dejotāju. Videoklips veidots, atspoguļojot šī laika realitāti – attālināto mācību procesu, dejošanu vienatnē, ar distanci, tajā pašā laikā uzsverot, ka dziesmu un deju svētku tradīcija, mīlestība pret deju un gatavība pat šajos laikos dejot, radīt un būt kopā ir stiprāka par visu.

Jau ziņots, ka sestdien, 6. novembrī, būs iespēja vērot arī koru mūzikas koncertu "Dziesmu koks", simfonisko orķestru koncertfilmu "Simfoniskie rotājumi" un dziesmu un deju ceļ "Saulesvija".

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas apliecina, ka senās latviešu dziedāšanas, dejošanas un muzicēšanas tradīcijas tiek turpinātas un turētas godā. Ar dziesmu un deju svētkiem saistītā bērnu un jauniešu mākslinieciskā jaunrade noris kultūrizglītības pulciņos un kolektīvos – koros, deju kolektīvos, pūtēju orķestros, mazajos mūzikas kolektīvos, tautas mūzikas ansambļos, vizuālās un lietišķās mākslas, kā arī teātra mākslas kolektīvos un bērnu un jauniešu folkloras kopās. XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotājs – Valsts izglītības un satura centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!