Foto: Publicitātes foto

No 23. līdz 26. jūlijam "pēdējā gaitā" tiek pavadīta ēka Rēzeknē, Latgales ielā 54, pazīstama kā vietējās teātra studijas "Joriks" ilggadējās mājas. Drīzumā to paredzēts nojaukt, bet savās pēdējās dienās tā piedzīvos vairākas iespaidīgas performanci, kurā pati teātra ēka ieņems galveno lomu uz mākslinieku veidotas skatuves, vēsta pasākuma rīkotāji.

"Ēka celta 1961. gadā kinoteātra vajadzībām, bet 90. gados pārveidota par kultūras namu un teātri. Sākot ar 2014. gadu šis Rēzeknes modernisma arhitektūras piemineklis ir neapdzīvots. Ēkas bez pastāvīgām cilvēku rūpēm un to ieviestās dzīvības pašas kļūst nedzīvas un tiecas sabrukt. Šobrīd celtnes tehniskais stāvoklis novērtēts kā nepietiekami labs atjaunošanai un tā ir lemta nojaukšanai.

Pasākuma mērķis ir pievērst uzmanību  kultūras namu nozīmei un potenciālam Latvijā, vēršoties pret tendenci Latvijas pilsētu un ciematu kultūras namos ierīkot,  piemēram, spēļu zāles vai lielveikalus, vai atstāt tos sagrūšanai. Tā ir Latvijas mēroga problēma - daudzos novados kultūras nami tiek pakļauti ekonomiskajiem apstākļiem, nevis nozīmīgiem kultūras procesiem; vietējās kultūras iniciatīvas nespēj izcīnīt sev pienācīgu vietu, kamēr ēkas stāv tukšas un nolaistas," stāsta pasākuma organizatori.

Simboliskās bēres ir mēģinājums atgādināt sabiedrībai šo sāpīgo problēmu, vienlaicīgi veicinot izpratni par modernisma arhitektūras klātbūtni un augsto līmeni Latvijā, par šīs arhitektūras gluži mūsdienīgo daudzfunkcionalitāti un pielietojamību īpaši kultūras nozarē.

No teātra, šī stāsta metaobjekta, atvadās mākslinieki, mūziķi, sportisti, dzejnieki, aktieri un citu jomu pārstāvji, darbojoties tajā visu nedēļu. Parādot ēkas iespaidīgo potenciālu, tā tiek apdzīvota no pagraba līdz jumtam. 

23. jūlijā un turpmākās dienas teātrī risināsies skeitborda sacensības, ikviens ir aicināts izmēģināt vienīgo īslaicīgo iekštelpu skeitparku Rēzeknē.  No 24. jūlija ēkā būs apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles studentu mākslas darbu izstāde un instalācijas, norisināsies dažādu autoru performances un tiks demonstrētas filmas. 25. jūlijā notiks dzejnieku eksperimentāli dzejas lasījumi, "Free Riga" un "Other Side Studio" vadītas lekcijas, kā arī koncerti. 26. jūlijā paredzēts mielasts kā pēdējā simbolisko bēru sastāvdaļa.

Jebkurš šīs nedēļas garumā ir aicināts vērot unikālu arhitektūras performanci.

"31. augustā ēkas jau vairs nebūs, un nekad vairs nebūs otras tai līdzīgas, taču mēs ceram, ka šī akcija varētu būt pirmais solis, lai glābtu no līdzīga likteņa citas arhitektūrvēsturiski nozīmīgas un modernai kultūras dzīvei piemērojamas ēkas," stāsta pasākuma rīkotāji.

Ieeja pasākumos bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!