Foto: Publicitātes attēli
Par godu 20 gadiem, kas pagājuši kopš unikālās plaša mēroga laikmetīgās mākslas akcijas "ep!" norises, Ventspilī rīkos akciju "ep?20" – toreizējās mākslas akcijas jubilejas pasākumu.
1993.gadā 30.septembrī Latvijā notika līdz šim nebijis kultūras pasākums - Vislatvijas mākslas akcija "ep!" , kuras ietvaros 33 Latvijas pilsētās vienlaicīgi tika atvērtas pilnīgi vienādas grafikas izstādes. Akcijā piedalījās 24 tā laika jaunie un aktīvie mākslinieki-grafiķi - Māris Bišofs, Ilmārs Blumbergs, Andris Breže,
Kristaps Ģelzis
, Helēna Heinrihsone, Ivars Heinrihsons, Ieva Iltnere, Andrejs Kalnačs, Leonards Laganovskis, Romans Lapp, Normunds Lācis, Ivars un Inese Mailītes, Sarmīte Māliņa, Egils Mednis, Jānis Mitrēvics, Ojārs Pētersons, Ivars Poikāns, Juris Putrāms, Guntars Sietiņš, Māris Subačs, Oļegs Tilbergs, Aija Zariņa un
Vilnis Zābers
.

Katrs no viņiem izstrādāja identiskus darbus, tādējādi kopā izveidojot pilnīgi vienādas grafikas kolekcijas. Mākslinieku radītās kolekcijas tika atdāvinātas izstāžu iekārtotājiem – respektīvi, katrā izstādes norises vietā viena no 33 kolekcijām bez materiālās atlīdzības nonāca izstāžu organizētāju īpašumā. "To varētu skaidrot ar absolūtu jaunības maksimālismu, kas nekad neatkārtosies, vēlmi pieteikt un apliecināt sevi kā mākslinieku," vēsta jubilejas sarīkojuma oranizatori.

Ideja par pirmo Vislatvijas mākslas akciju pieder mākslas zinātniekam Ivaram Runkovskim un māksliniekam Ojāram Pētersonam. Galerijā "Bastejs" abi mākslas pasaules pārstāvji sprieda par jaunās radošās aktivitātes organizēšanu - ceļojošās izstādes rīkošanu mazajos un lielajos lauku centros vai kādu mākslas objektu izbūvi visdīvainākajās Latvijas vietās.  Ojārs Pētersons jau ilgi loloja domu par daudzu grafikas izstāžu vienlaicīgu atklāšanu daudzās Latvijas vietās.

Atrodot domubiedru un atbalstītāju Runkovska personā, kas tik ļoti iejutās mākslinieka idejā, Pētersons saņēma iedrošinājumu savu domu attīstīt, līdz 1993. gadā rudenī tā ieguva savu galējo paskatu – 24 mākslinieki, 33 identiskās grafikas izstādes 33 Latvijas lielās un mazās pilsētās. Mākslas akcija guva nosaukumu "EP!" – cirkulācija, mākslīga elpināšana, skaņa, ko rada sen neelpojušas plaušas – kaut kā jaunā, domas satricinošā ieviešana tradicionālajā vai pat stagnējošajā.

Tolaik pēc rīkotāju domām akcijai "EP!" vajadzēja būt ne tikai darbībai, kuras mērķis ir "nest mākslu tautā", iepazīstināt to ar jaunu mākslinieku darbiem. Šīs akcijas īstais mērķis bija pati akcija kā akcija. Akcija pati par sevi. Rīkotāji nosauca mākslas akciju "EP!" arī par kultūrpotēšanu – izpratne par mākslu tautai jāiepotē, līdzīgi kā obligātās potes pret bakām, lai pieradinātu cilvēkus pie dažādas mākslas.

Unikāls bija akcijas vienlaicīgums laikā un telpā. Ivars Runkovskis nosaucis to par momentāno uzsprāgšanu, dzīves telpas "uzsildīšanu" un salīdzinājis ar vakuumbumbas darbības principu — izsmidzina lielā telpas apjomā degmaisījumu un tad mirklī visu aizdedzina. Tā arī mākslas akcija "EP!" vienlaicīgi "detonēja" 33 izstāžu vietās.

Otra unikālā īpašība akcijas struktūrā bija identiskums, visas izstādes ir pilnīgi vienādas - reizē notiek vienādu mākslas darbu masveida uztvere.  Tā bija savdabīga ironija par masu kultūru un komunikāciju – visi lasa vienādas avīzes, vienādas ziņas, skatās vienādus raidījumus, domā vienādas domas. Pašironiski tika apspēlētas masveida kampaņveidīgās akcijas, kur atsevišķiem darbiem nav nozīmes, bet svarīgs ir pats notiekošais kā tāds.

Pirms 20 gadiem akcija "ep!" bija notikums, kas popularizēja laikmetīgo mākslu - akcija kā mākslas forma. Toreiz savā ziņā multimediālā "ep!" akcija gāja priekšā savam laikam.  Grafikas darbi atspoguļoja mākslinieku tā brīža emocionālo stāvokli un bija tam laikam avangardiski un, iespējams, plašām masām grūti izprotami.  Arī tagad, kad pagājuši jau 20 gadi, mākslas darbi nav zaudējuši savu laikmetīgumu un vēl joprojām izskatās ļoti mūsdienīgi. Pašlaik mākslinieki, kas piedalījās "ep!" akcijā, ir jau pierādījuši savu vārdu, kļuvuši par slaveniem meistariem, līdz ar to neskaitāmās reizēs pieauga kolekciju vērtība. Šajā laikā kolekcijas varēja tikt izmantotas dažādi - tās varēja būt glabātas fondos, izkārtotas visiem apskatāmā vietā, iznīcinātas, rupji un nevīžīgi glabātas vai pat piesavinātas.

Lai radītu īpašus "ep?20!" mākslas darbus Ventspils kolekcijas papildināšanai jubilejas pasākumā Ventspilī ir iesaistīti arī Latvijas Mākslas Akadēmijas Grafikas nodaļas studenti. 9. septembrī Pārventas bibliotēkā skatītājiem tiks piedāvāta Mākslas akadēmijas studentu izstāde, kurā būs piedāvāti labākie studiju laika veikumi. Savukārt 30. septembrī visi interesenti varēs iepazīties ar īpašo "ep?20!" grafikas darbu tapšanas procesu atvērtās meistarklasēs Ventspils 1. ģimnāzijā. Strādājot Ventspilī uz vietas Mākslas akadēmijas studenti radīs grafikas darbus kolekcijas papildināšanai ar domu, ka arī viņi pēc 20 gadiem būs izauguši par lieliem māksliniekiem un viņu darbi būs tikpat vērtīgi. Kā toreiz, pirms 20 gadiem, tā arī tagad, jaunie mākslinieki darbos attēlos savas pasaules un dzīves izjūtas, aktuālās emocijas, ar dažādām grafikas tehnikām piešķirot tām arī citiem uztveramu, "lietojamu" paskatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!