Foto: Jakub Certowicz
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja līdz 26. februārim aplūkojama izstāde 'Roundabout Baltic', kurā varēs iepazīties ar mūsdienu dizainu no astoņām Baltijas jūras reģiona valstīm – Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un Zviedrijas.

Izstāde "Roundabout Baltic" ir stāsts, kas personīgu pārdomu rezultātā veidojās poļu kuratores Agņeškas Jakobsones-Celeckas (Agnieszka Jacobson-Cielecka) iztēlē: "Viss sākās ar ceļojumu iespaidiem. Vai drīzāk ar kaut ko pat vēl netveramāku. Ar sajūtu. Ceļojot biju ievērojusi, ka ir tādas vietas, kur es jūtos kā mājās. Vietas, kas man nav jāapgūst, jo tās ir saprotamas, kaut arī iepriekš nekad neesmu tur bijusi. Zināmas ainavas, pazīstami formu un krāsu salikumi. Ar laiku aptvēru, ka šī sajūta rodas vietās, kas saistītas ar jūru. Ar Baltijas jūru. Lai gan ne vienmēr un ne tikai šādās vietās, bet tomēr tas šķita tik taustāmi, ka es sāku meklēt sakarības.

Strādājot pie izstādes "Roundabout Baltic", es uz brīdi centos izvairīties no savu zināšanu un pieredzes sloga, kaut arī zināju, ka tas tāpat vienmēr liek sevi manīt. Ieklausoties sajūtās, es meklēju lietas, kuras "izskatās pazīstamas". Man nebija svarīga autoru atpazīstamība, tādēļ esmu apvienojusi atzītus meistarus ar jaunpienācējiem, māksliniekus un amatniekus ar dizaineriem, unikālus darbus un prototipus – ar komerciāla rakstura produktiem.

Rezultātā tapusi daļēji mākslas un daļēji personīga kolekcija, kurā iekļautie priekšmeti vienlaikus ir stāsta mērķis un tā izteiksmes līdzekļi. Darbi izstādē nav apvienoti pēc izcelsmes valsts, pielietojuma, izmantotajiem materiāliem vai radīšanas veida. To atlasi sākotnēji rosinājusi formāla un vizuāla radniecība, tāpēc arī izstādē eksponāti apkopoti, simboliski atainojot secīgas ainaviskas situācijas.

"Roundabout Baltic" ir tēlaina izstāde. Tā neatspoguļo situāciju dizainā Baltijas jūras reģiona valstīs. Tā nav akadēmiski analītiska. Tā neko nepierāda. Tā ir izstāde par dizainu ar skatu uz jūru. Par zemapziņā kodētiem tipiem, par vērīgu novērojumu, par pārdzīvojumu. Tā ir izstāde par domāšanas veidu vai pasaules redzējumu, kas vieno Baltijas reģiona dizainerus no tik atšķirīgajām valstīm, kuras atdala jūra, dizainerus ar visdažādākajiem iedvesmas avotiem un mērķiem savos meklējumos dizainā, mākslā vai amatniecībā.

Latviju izstādē pārstāv Māra Skujeniece, Liene Jākobsone ("Sampling"), Artūrs Analts un Rūdolfs Strēlis ("VARIANT Studio"), Jasmīna Grase un Nilss Čudi (Nils Chudy) ("Chudy & Grase", Latvija / Vācija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!