Foto: F64
Turpinot pievērst sabiedrības uzmanību padomju laika modernisma arhitektūras saglabāšanai, otrdien, 8. septembrī, pulksten 19.00 bijušajā LPSR Centrālās komitejas ēkā Elizabetes ielā 2 noticis performatīvs koncerts "Marasms 1985".

Atgādinām, ka pasākums norisinājās vietā, ko plānots nojaukt, lai atbrīvotu vietu Nacionālās koncertzāles celtniecībai, tādējādi izraisot diskusijas gan sabiedrībā, gan starp arhitektiem. Viens no pasākuma atbalstītājiem bija arī augustā šajā ēkā iekārtotās arhitektūras telpas MAD pārstāvji, kuri aktīvi ir iestājušies pret bijušās Centrālkomitejas ēkas, šodien sauktas par Pasaules tirdzniecības centru, nojaukšanu.

Pasākumu "Marasms 1985" veidoja filozofu, arhitektu un mūziķu sadarbība ar mērķi pareizi runāt par padomju arhitektūras mantojuma saglabāšanas stratēģijām.

Performatīvā koncerta rīkotāji izvelējušies 1985. gadu kā atskaites punktu, jo tad "marasma vilnis turpināja velties pāri Padomju Savienībai".

"Spītējot ieilgušajam karam Afganistānā, krasai ekonomikas lejupslīdei un taupības režīmam, varas orgāni nezaudēja ticību zinātniski tehniskajam progresam. Tika lolotas ilūzijas par tautsaimniecības pārbūvi, jauniem megaprojektiem militārās un civilās rūpniecības resorā, kosmosa iekarošanu un uzvaru bruņošanās sacensībā. Latvijas teritorijā 1985. gads saistās ar Skrundas lokatora būvniecību. Lēmumu par tā projektēšanu, būvniecību, zemju piešķiršanu pieņēma vissavienības līmenī, taču to apsprieda arī Latvijas PSR Centrālajā komitejā, ēkā Elizabetes (toreiz Kirova) ielā.

Liela daļa vēsturisku struktūru, kas ir veidojušas slēptu nervu sistēmu kādreizējās padomju Latvijas teritorijā, ir neizpētītas, nesaprastas un aizmirstas. Tāpēc pasākums – "Marasms 1985" – ar filosofu lasījumiem (Andrejs Balodis, Ainārs Kamoliņš, Ansis Zunde, Andris Hiršs) un Gata Ziemas un Oskara Jansona mūziku nosēdinās tēmas kolektīvajā atmiņā," iepriekš rakstīja pasākuma rīkotāji.

Paralēli šim pasākumam arhitektūras telpā MAD tika atklāta arhitektūras izstāde "Nebula" (Helvijs Savickis, Manuel Bonells).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!