Foto: Jānis Puķitis, LNVM

Otrdien, 30. augustā, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis nodevis Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam (LNVM) simbolisku un emocionālu laikmeta liecību – Ukrainas premjera Denisa Šmihaļa dāvātu kasti ar šāviņu atliekām.

Kā "Delfi" informē LNVM pārstāvji, šāviņu atliekas atrastas Hostomeļas lidostā netālu no Kijivas pēc Krievijas armijas uzbrukuma. Pēc neveiksmīga Krievijas armijas mēģinājuma lidostu pilnībā iznīcināt jau pirmajā kara dienā, 24. februārī, atkārtotā uzbrukumā 27. februārī Hostomeļā tika iznīcināts viens no ukraiņu lepnumiem – pasaulē lielākā kravas lidmašīna Antonov AN-225 "Mriya" ("Sapnis").

Ukrainas premjera dāvana Valdim Dombrovskim tika pasniegta abu amatpersonu kārtējās darba tikšanās laikā 21. aprīlī ASV, kur Eiropas Savienība, tostarp arī Latvija, saņēma gan ukraiņu politiķu pateicību par sniegto atbalstu, gan aicinājumu vēl aktīvāk un drosmīgāk palīdzēt Ukrainas armijai, iedzīvotājiem un bēgļiem.

Foto: Jānis Puķitis, LNVM

Krievijas noziedzīgais karš Ukrainā ir radījis reālus apdraudējumus Eiropas un rietumu pasaules drošības arhitektūrai, tāpēc palīdzības sniegšana Ukrainai ir izšķiroši svarīga. Atbalsts Ukrainai jau kopš kara sākuma ir pārsniedzis nacionālās un reģionālās robežas, mainījis kā Latvijas, tā Eiropas Savienības dienaskārtību un prioritātes. Tādējādi dāvanai ir plašāks politiskais un vēsturiskais konteksts – tā liecina ne tikai par postošo uzbrukumu Kijivas piepilsētām Krievijas iebrukuma pirmajās dienās, bet simbolizē Latvijas un pārējo Eiropas Savienības valstu solidaritāti ar Ukrainu.

Ukrainas premjerministrs norādīja, ka augstajam Eiropas Savienības pārstāvim "šis priekšmets tika nodots kā atgādinājums, kā liecinājums par noziegumiem pret Ukrainas tautu. Ir ļoti svarīgi, lai ikviena pasaules nācija redz šos pierādījumus un zina, ka Krievija ir teroristiska valsts. Šīs raķešu un šāviņu paliekas nāk no Krievijas Federācijas spēku apšaudēm, kas kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma 24. februārī ir tikušas vērstas pret mierīgiem ciemiem un pilsētām. Šīs atlūzas tika atrastas Hostomeļas lidostas rajonā Kijivas reģionā, līdzās uzbrukumos iznīcinātajai pasaulē lielākajai lidmašīnai Antonov An-225 "Mriya". Hostomeļu Ukrainas bruņotie spēki atbrīvoja 2022. gada aprīļa sākumā. Mēneša laikā, kamēr tur notika kaujas un šī vieta atradās Krievijas okupācijā, tika nogalināts liels skaits civiliedzīvotāju un sapostītas vairāk nekā 4000 civilās un publiskās ēkas."

Valda Dombrovska darba pienākumos Eiropas Komisijā ietilpst makro-finansiālās palīdzības sniegšana Ukrainai, ES sankciju uzraudzība Krievijai un Ukrainas atjaunošanas plāna izstrāde.
Dāvinājums būs apskatāms Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā līdz septembra beigām un vēlāk pastāvīgi glabāsies muzeja krājumā.

Papildināt savu krājumu ar liecībām, kas raksturo kara ietekmi uz Latvijas sabiedrību, LNVM uzsāka jau drīz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Bet kopš 2022. gada jūnija Latvijā dzīvojošie Ukrainas bēgļi un Latvijas iedzīvotāji, kas palīdz ukraiņiem, savas pieredzes stāstus aicināti uzticēt muzejam, aizpildot anketu muzeja platformā "Gadsimta stāsti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!