Foto: DELFI

Pēc divu gadu pārtraukuma sestdien, 14. maijā, Rīgā un visā Latvijā notika starptautiskā akcija "Muzeju nakts", kad muzeju, dažādu kultūras un valsts iestāžu durvis ir atvērtas arī pēc ierastā darba laika, ļaujot interesentiem aplūkot ekspozīcijas bez maksas un piedāvājot īpašu programmu.

Tāpat kā pirmspandēmijas laikā "Muzeju nakts" arī šogad bija kupli apmeklēta – neskatoties uz drēgno un lietaino vakaru pie Rīgas muzejiem apmeklētāji bija gatavi stāvēt garās rindās, lai aplūkoto to glabātos dārgumus. Kā novēroja "Delfi", kā allaž, īpaši liela cilvēku interese bija par iekļūšanu dažādās valsts institūciju telpās – garas gaidītāju rindas bija gan pie Saeimas nama, gan Rīgas pils, gan Latvijas bankas, gan Arlietu ministrijas un citām Muzeju naktī atvērtajām valsts iestāžu telpām. Pie Rīgas pils sanākušos priecēja pūtēju orķestris, bija iespēja arī aplūkot militāro tehniku un aprunāties ar Nacionālo bruņotā spēku pārstāvjiem. Savukārt pils iekštelpās ar sanākušos sveicināja Valsts prezidents Egils Levits.

Tāpat liela "Muzeju nakts" baudītāju interese bija par Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzeju, kas "Muzeju naktī" piedalījās pirmo reizi, tāpat liela publikas vēlme bija arī iekļūt Dabas muzejā, kas skatītājiem atklāja savu atjaunoto ekspozīciju.

Valsts akreditāciju guvušie muzeji nakts norisēs sagaidījuši 133 458 apmeklētājus, tomēr kopējie visu "Muzeju nakts" dalībnieku un līdz ar to arī apmeklējuma rādītāji noteikti ir augstāki, liecina Kultūras ministrijas (KM) apkopotā informācija

Visplašāk apmeklētas Rīgā un Pierīgā akreditētajos muzejos organizētās norises, tās izbaudījuši 51 416 cilvēki, Kurzemē, kur bija visaugstākais Muzeju nakts pasākumu organizatoru skaits – 30 436 cilvēki, Zemgalē – 20 034, Vidzemē 15 944 apmeklētāji, savukārt Latgalē 15 628 cilvēki, vēsta KM pārstāve Lita Kokale

Jau ziņots, ka kopumā visā Latvijā Muzeju naktī piedalījās 190 dažādi muzeji un kultūras dzīvi veidojošas iestādes. Jau ziņots, ka šogad "Muzeju naktī" nepiedalījās citkārt apmeklētāju iecienītie Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un tā struktūrvienības, Teātra muzejs, kā arī Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!