Foto: DELFI

Ar vairāk nekā 30 dažādiem pasākumiem un apskates objektiem Rīgas centrā un apkaimēs 5. septembra vakarā norisinājās mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", piedāvājot doties pastaigās pa pilsētu un baudīt mākslu visdažādākajās vietās.

Viens no centrālajiem objektiem šā gada "Baltajā naktī" ir arhitekta Ulda Lukševica un biroja NRJA veidotais darbs "Connections interrupted / Pārtrauktie savienojumi", kas ir transformēta Latvijas paviljona ekspozīcija Venēcijas arhitektūras biennālei. Instalācijas oriģinālu bija plānots izrādīt Venēcijā šogad, taču Covid-19 pandēmijas dēļ arhitektūras izstādes tika pārcelta uz nākamo gadu. Darbs "Connections interrupted / Pārtrauktie savienojumi" Doma laukumā būs aplūkojams arī 6. septembra vakarā.

Foto: DELFI

Par skatītāju jau iemīļotu "Baltās nakts" tradīciju kļuvuši britu mākslinieka Lūka Džeroma darbi – šogad viņa jaunākā instalācija "Marss" atrodama virs pilsētas kanāla, savukārt Arkādijas parkā skatītājus priecē darbs "Museum of the Moon / Mēness muzejs". Abas instalācijas ir precīzi debesu ķermeņu modeļi, kas apvieno NASA satelītuzņēmumus, gaismu un skaņu. Abi Lūka Džeroma darbi Rīgā skatītājus priecēs vēl līdz 7. septembra vakaram.

Foto: DELFI

Līdz ar "Baltās nakts" un tās radošā bezmiega svinēšanu 5. septembra vakarā tika atklāta arī Rīgas Tēlniecības kvadrinnāle. Atklāšanas masku gājienu aizsāka tēlnieces Ances Vilnītes darba atklāšana Tallinas ielas kvartālā, bet tālāk gājiens virzījās uz centru, kur pakāpeniski tika atklāti arī citi Tēlniecības kvadrinnāles darbi – pie Dailes teātra, Spīķeru kvartālā, uz viena no Vecā Ziemeļu tilta balstiem un citur.

Foto: DELFI

Īpašu "Baltās nakts" programmu piedāvāja laikmetīgās mākslas festivāli "Survival Kit 11", "RIBOCA2" , kā arī "Kim?" laikmetīgās mākslas centrs. Tāpat notika tradicionālie "Baltās nakts" programmas pasākumi – "Skaņu meža" eksperimentālās mūzikas koncerts, radio NABA rīkotā "Videogrāfija - Space Textures" un citi pasākumi.

Atgādinām, ka "Baltā nakts" Rīgā ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, un šobrīd šim tīklam ir pievienojušās pilsētas visā pasaulē. "Baltās nakts" ideja ir padarīt laikmetīgo mākslu pieejamāku iedzīvotājiem, vienu nakti gadā iesaistot interesentus daudzveidīgās mākslas norisēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!