Foto: Andrejs Strokins
Ar filmēšanu pie Preses nama Ķīpsalā turpinās Viestura Kairiša jaunās filmas "Janvāris" uzņemšana. Kā iepriekš ziņots, filma vēstīs par 1991. gada barikāžu laiku, aptverot periodu no 2. janvāra, kad tika ieņemts Preses nams, līdz apšaudei Bastejkalnā 20. janvārī.

Filmas galvenais varonis ir astoņpadsmitgadīgs students – Jazis, kuru filmā atveidos jaunais aktieris Kārlis Arnolds Avots. Jazis starp izklaidi kopā ar draugiem tiek ierauts pilsētā notiekošajos masu politiskajos notikumos, kas kļūst arī par viņa pieaugšanas pagrieziena punktu. Janvāra notikumi – barikādes pilsētā, manifestācijas, apšaude – kuros bez īpašas izvēles viņš tiek ierauts, pārveido arī pašu Jazi, padarot viņu par brīvu cilvēku. Tā būs personīga filma par mēnesi, kad faktiski izšķīrās Baltijas valstu neatkarība, kur kolektīvās cīņas par tautas brīvību atmosfēra veidoja arī jaunu cilvēku brīvības izpratni un izaugsmi.

Filmas režisors Viesturs Kairišs iepriekš sarunā ar "Delfi" paudis, ka "Janvāris" būs īpaši personīgs darbs. Lai arī tas nav saucams par autobiogrāfisku, tomēr filmā redzamo iedvesmojis gan paša autora, gan arī viņa draugu piedzīvotais.

Filma top studijas "Mistrus Media" paspārnē. Producenti – Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe. Studijas un režisora sadarbība aizsākas ar spēlfilmu "Melānijas hronika", kas kļuva par 2016. gada kino notikumu, kura izveidē iesaistījās daudzi interesenti un ko noskatījās vairāk nekā 87 000 skatītāju Latvijā. Filma "Janvāris" tiek veidota kā Latvijas (Mistrus Media), Lietuvas (Artbox) un Polijas (Staorn Film) kopprodukcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!