Foto: Publicitātes foto

29. aprīlī Rīgas Doma Kapitula zālē jaunajiem arhitektiem, dizaineriem un stikla māksliniekiem bija iespēja satikt pasaulē augsti vērtētās inženieru kompānijas "Arup" ekspertus, kas bija ieradušies Rīgā, lai prezentētu Rīgas Doma jaunās vitrāžas "Ar degsmi par brīvu Latviju" izstrādes norisi, portālu "Delfi" informē "Mans Doms" pārstāvji.

Valsts svētku priekšvakarā dizaina, arhitektūras, stikla mākslas nozares studentiem un profesionāļiem bija iespēja uzklausīt Rīgas Doma jaunās vitrāžas autoru Krišu Zilgalvi, "AM Studio" vadošo mākslinieci Andu Munkevicu, "Vincents arhitektūra" pārstāvi Lauru Meiju, savukārt kā īpašie viesi tika sagaidīti starptautiski atzītās angļu arhitektūras un inženierijas kompānijas "ARUP" gaismas eksperti Melisa Maka (Melissa Mak) un Džulio Andrea Antonuto (Giulio Andrea Antonutto).

Prezentācijas mērķis bija iepazīstināt plašāku auditoriju ar Rīgas Doma jaunās vitrāžas māksliniecisko konceptu un tehniskajiem risinājumiem, kas šobrīd tiek izpildīti tepat Latvijā.

Jau iepriekš vēstīts, ka biedrības "Ascendum" projekta "Mans Doms" organizatori kopš 2012. gada janvāra strādā pie ieceres par jaunas laikmetīgas Rīgas Doma vitrāžas tapšanas, kas būs piemiņas zīme Latvijas neatkarības atgūšanai un īpašs veltījums 1991. gada barikāžu dalībniekiem. Radošajā konkursā par jaunās vitrāžas radošo koncepciju uzvarēja Kriša Zilgalvja ideja par vitrāžu kā monolītu stikla skulptūru, kas mainīs savu izskatu, atkarībā no gaismas un tās vērotāja atrašanās vietas.

Topošais stikla mākslas darbs ir 7 metrus augsts, un tā lielākais monolītais stikla lējums sasniegs vairāk nekā 4 metru augstumu. Tik augsts skulpturāls stikla lējums pasaules arhitektūrā ir ļoti reti izmantots, un to novērtējuši arī starptautiski atzītie "ARUP" speciālisti. Pasaulslavenie arhitektūras un inženierijas speciālisti prezentācijā apgalvoja, ka šis mākslas darbs ir sasniegums, kas atvērs durvis jaunām tehnoloģiskajā stikla mākslas un inženierijas iespējām ne tikai Latvijai, bet arī visai Eiropai.

Jaunās Rīgas Doma vitrāžas "Ar degsmi par brīvu Latviju" atklāšana plānota šī gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!