Foto: DELFI
Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 32. gadadienu, pēc divu gadu pārtraukuma klātienē noticis krāšņais 4. maija tautastērpu gājiens.

Gājiens tiek rīkots kopš 2016. gada, bet iepriekšējos divus gadus tas pandēmijas ierobežojumu dēļ notika virtuālajā vidē.

Gājiens sākās Rīgas rātslaukumā, kur ekrānos paralēli varēja vērot norises Latvijas novados. Svētku atklāšanā sanākušos uzrunāja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, bet vēlāk gājiens no Rātslaukuma pa Kaļķu ielu devās līdz Brīvības laukumam, kur notika svinīgā ziedu nolikšana.

Pēc gājiena Rātslaukumā notika sadziedāšanās un sadejošanās ar postfolkloras grupu "Iļģi", Katrīnu Dimantu, postfolkloras grupu "Rikši" un folkloras kopu "Rīgas Danču klubs". Pasākumu vadīs Ēriks Zeps un Katrīna Dimanta, režisors – Mārtiņš Kagainis.

Foto: DELFI

Tautas tērpu gājienu kopš 2016. gada rīko Tautas tērpu centrs "Senā klēts", lai daudzinātu tautas tērpu daudzveidību un aicinātu to uzvilkt, svinot svētkus. Ar katru gadu interesentu skaits palielinājās, līdz 2019. gadā, sadarbībā ar KTMC "Ritums", pasākums 4. maijā notika Rātslaukumā ar dažādu folkloras kopu piedalīšanos un svētku gājiens vijās cauri Vecrīgai līdz Brīvības piemineklim, kur kopā ar Saeimas pārstāvjiem notika svinīgā ziedu nolikšana. Divus gadus pandēmijas dēļ gājiens tika rīkots virtuāli, bet šogad organizatori atkal aicina visus saposties tautas tērpā, tikties klātienē un svinēt svētkus.

"Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!" šogad notika arī virtuāli, ikviens varēja sociālajos tīklos publicēt savu bildi tautas tērpā ar tēmturi #tautastērpugājiens2022.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!