Foto: Matīss Markovskis
Godinot režisoru Oļģertu Kroderu, tieši viņa 99. gadu jubilejā 9. augustā, netālu no Valmieras teātra atklāts mākslinieku Aivara Vilipsōna un Ivara Miķelsona izveidotais mākslas objekts "Krodera ābele".

Kā "Delfi" informē Valmieras teātra pārstāvji, tas tapis, pateicoties mecenātu Borisa un Ināras Teterevu atbalstam sadarbībā ar Krodera fondu, fondu "Mākslai vajag telpu" un individuālajiem ziedotājiem.

Atklāšana pasākumu vadīja Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš un Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš. Abi mākslinieki pārstāv Krodera fondu, kas tika nodibināts 2013. gadā. Viens no fonda mērķiem ir rūpēties par izcilā latviešu režisora piemiņas saglabāšanu. Jau kopš 2014. gada tiek pasniegta balva – "Krodera ābele". To piešķir par izcilu sniegumu teātra mākslā.

"Krodera ābeles" atklāšana vienlaikus bija arī šā gada Valmieras vasara teātra festivāla noslēgums.

Oļģerts Kroders (1921- 2012) bija latviešu režisors un psiholoģiskā teātra spilgts pārstāvis. Iestudējis teju visos Latvijas teātros. Radošās dzīves pēdējos gadus strādāja un dzīvoja Valmieras teātrī. 1999. gadā saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu. 2001. gadā režisoram piešķirts Triju zvaigžņu ordenis. 2006./2007. gada sezonā saņēmis Latvijas Teātra gada balvu kategorijā Labākais režisors par iestudējumiem "Karalis Līrs" un "Akmens ligzda jeb Niskavuori sievietes", "Karalis Līrs" arī apbalvota kā sezonas labākā izrāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!