Foto: DELFI
Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien, 10. novembrī, notika krāšņas Mārtiņdienas svinības.

Svētku viesi arī šogad tika aicināti uz tradicionālo maskošanos un dančiem kopā ar folkloras kopām, košo gaiļu izstādi, gatavošanos ziemai ar radošām darbnīcām, veiklības pārbaudi gailīšu makarēšanā un umurkumura pievarēšanā kā arī, protams, Mārtiņdienas gardumu baudīšanu.

Latviešu tradicionālajā kalendārā Mārtiņdiena iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu, kā arī noslēgumu labības kulšanai un gatavošanos aukstākajam gadalaikam, ko jau izsenis svin dziedot, dejojot, mielojoties ar bagātīgu cienastu un maskošanos. Arī Brīvdabas muzejā Mārtiņdienas viesi varēja piedalīties maskošanās atrakcijās un doties skanīgā masku gājienā, ko pavadīja danči, dziesmas un rotaļas ar folkloras kopām "Zvīgzna" un "Zeidi". Pasākumu košāku darīja Mārtiņdienas gaiļu izstāde Kurzemes laidarā. Rokdarbu cienītāji novērtēja iespēju piedalīties dabas materiālu darbnīcā un viesoties pie kalēja smēdē, kā arī iemēģināja roku vaska sveču liešanā kopā ar Daugmales Jāni. Azartiskākie Mārtiņbērni varēja rāpties pēc rudenīgām balvām umurkumura stabā un vizināties zirdziņa mugurā.

Mārtiņa diena iekrīt vienā no bagātākajiem gada laikiem, kad raža novākta un apcirkņi pilni. Svinību laikā varēja nobaudīt Mārtiņa dienas cienastu, bet veiklākie viesi tika aicināti piedalīties gailīšu makarēšanā "Priedes kroga" saimnieka vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!