Foto: Martijn van Oers

Martins van Ūrs (Martijn van Oers) ir fotogrāfs no Nīderlandes, kura rokās pavisam nejauši nonākusi gana reta pagātnes liecība. Šā gada jūlija sākumā lietotu preču veikalā viņš iegādājās "Zeiss Ikon 520/2" fotoaparātu, kurā iekšā bija neattīstīta filmiņa. Liels bija Martina pārsteigums, kad fotogrāfijas arī veiksmīgi izdevās attīstīt.

Fotogrāfs atklāj, ka kamera ar vēsturiskajiem fotoattēliem izgatavota 1929. gadā, savukārt pati fotofilma – laika posmā starp pagājušā gadsimta četrdesmitajiem un septiņdesmitajiem gadiem.

"Mans draugs Johans Holemans, kurš attīsta fotofilmas lielāko daļu no savas dzīves, laipni piedāvājās man palīdzēt, taču brīdināja, ka iespējas atjaunot fotogrāfijas ir ļoti niecīgas, ņemot vērā pieļaujami lielo filmas vecumu," stāsta van Ūrs.

Pēcāk, strādājot pie fotogrāfiju atjaunošanas, abi atskārtuši, ka fotofilma ir teju 70 gadus veca. "Brīdī, kad apstrādātā filma tika izņemta, mēs abi apstulbām, jo uz negatīviem patiešām bija redzami attēli!" atklāj fotogrāfs.

Četrās no fotogrāfijām bija redzams gana daudz detaļu, lai noteiktu, kad fotokamera pēdējo reizi izmantota, un kam tā piederējusi. Tās īpašnieks arī redzams šajās fotogrāfijās ar fotokameras futrāli uz pleca.

Pēc tam, kad Martins fotogrāfijas publicēja savā "Facebook" profilā, kāds no viņa paziņām uzrakstīja, ka attēlos redzamā vieta ļoti izskatās pēc Biaricas – Francijas dienvidrietumu pilsētas pie Biskajas līča. Martins devās "ceļojumā" uz šo vietu ar "Google Streetview image" palīdzību un saprata, ka tā tas tiešām varētu arī būt.

"Skatoties uz šīm fotogrāfijām, man šķiet, ka esmu uzdūries mazai dārgumu lādei vai laika kapsulai, kas sniedz mums mazu ieskatu vēsturē. Man ļoti gribas noskaidrot, kas ir fotogrāfijās redzamie cilvēki. Cerams, ka kādu dienu es varēšu šos negatīvus atdot noslēpumainā fotogrāfa pēctečiem," saka Martins.

Fotogrāfiju pārpublicēšana portālā "Delfi" ir saskaņota ar mākslinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!