Foto: F64
XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku vienojošie vārdi būs – "Gaisma līgo Latvijā", tāpēc ceturtdien, 21.jūnijā, Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā kopkoris un deju kolektīvi Līgo noskaņās ieskandināja nākamo Dziesmu un deju svētku repertuāru, portālu "Delfi" informēja pasākuma rīkotāji – Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra pārstāvji.

Gadu pirms nākamajiem Svētkiem Dziesmu un deju svētku rīkotājs - Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs pulcēja Svētku dalībniekus, lai uzsauktu "Gaisma līgo Latvijā!". Ielīgošanā piedalīsies kopkoris, kuru vadīs Dziesmu svētku virsdiriģenti Ints Teterovskis un Ivars Cinkuss, kā arī tautas deju kolektīvi "Bānītis" un "Teiksma", un folkloras kopa "Skandinieki".

2013. gada Dziesmu svētku Noslēguma koncerta koncepcijas atslēgas vārds ir "Līgo", kas latviešu tautas identitātes, kultūras un tapšanas vēsturē un tradīcijā ir viens no nozīmīgajiem dzīvajiem simboliem. Līgo ir pārtapšanas, garīgas un fiziskas attīrīšanās, auglības un pats galvenais- gaismas (saules) pavadīšanas un sagaidīšanas rituāls. Apliecinājums, ka, sekojot dabas Saulgriežu ritam, šāda atdzimšana ir iespējama ne vien katra konkrēta cilvēka, bet veselas tautas dzīvē.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku galvenais režisors Uģis Brikmanis par svētku koncepciju saka: "Svētku nedēļa ir nāciju visaptverošs rituāls, kas atjaunina latvisko kultūrapziņu un nostiprina latviskās kultūras jaunradīšanu kā patības pamatu.

Radīšanas svētki, himna īstajām vērtībām, kad top redzams tas lielais darbs, kas ieguldīts cilvēku dvēseles bagātināšanā piecu gadu garumā, nedēļa, kas piešķir jēgu garu gadu ikdienai, kad gaisma līgo dziedātāju, dejotāju, pūtēju, daiļamata meistaru dvēselēs un darbos, kad mēs esam lepni un pilnā mērā cienām paši sevi, savu tautu, zemi un valsti. Gaismas dziesmas un dainas, gaismas līgošana- radīšana ir pamats visu norišu skaniskajam un vizuālajam tēlam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!