Foto: LETA

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), 26. maijā atkal verot durvis iedzīvotājiem, aicina apmeklētājus pirms ierašanās reģistrēties, rezervēt nepieciešamos iespieddarbus, nepieciešamības gadījumā nākt ar savus portatīvo datoru, kā arī apmeklējuma laikā lieto mutes un deguna aizsegus, otrdien intervijai "Latvijas Radio" pauda LNB direktors Andris Vilks.

Viņš pastāstīja, ka bibliotēkā ierobežojumu aizvien būs diezgan daudz. LNB apkalpos tikai reģistrētus lasītājus. Bibliotēkas interneta vietnē būs iespēja rezervēt vietu uz divarpus stundām.

"Ja kāds atnāks [bez reģistrēšanās], nav tā, ka mēs viņu dzīsim projām. Bet, ja nebūs brīvas vietas, mēs nevarēsim palīdzēt," sacīja Vilks.

Sejas aizsargmaskas un cimdus nav obligāti lietot, bet vēlams. Savukārt grāmatas pēc lietošanas uz 72 stundām tiks novietotas karantīnā.

Lasītājus apkalpos tikai ēkas pirmajā stāvā, un būs pieejami astoņi datori. Pēc katra apmeklētāja dators tiks dezinficēts. LNB vadītājs aicina apmeklētājus nākt ar saviem portatīvajiem datoriem.

Reizē viņš norādīja, ka notiek pārrunas ar AKKA/LAA par iespējām laikrakstu un žurnālu krātuvi "periodika.lv" interesentiem attālināti lietot līdz septembra sākumam.

Kā ziņots, cilvēkiem esot uzmanīgākiem un ievērojot noteiktos ierobežojumus, ir sasniegts rezultāts, ka apmēram divas nedēļas turpina samazināties atsevišķo saslimšanas ar Covid-19 gadījumu skaits, atzina SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Kopš 12. maija ir mīkstināti atsevišķi Covid-19 pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi, piemēram, tagad vienkopus drīkst pulcēties līdz 25 cilvēkiem, lai gan iepriekš kopā drīkstēja sanākt tikai pa diviem. Maija vidū pilsoņu brīvai kustībai arī tika atvērtas Baltijas valstu iekšējās robežas.

Līdz ar ierobežojumu mīkstināšanu distancēšanās principu ievērošana ir vēl svarīgāka nekā līdz šim, iepriekš sociālajā vietnē "Twitter" brīdināja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!