Foto: DELFI

Vairākām Latvijas kultūras institūcijām šogad izveidojusies veiksmīga sadarbība ar "Google" kultūras institūta interneta platformu. Kā turpinājums plašajai prezidentūras kultūras programmai šajā platformā skatāmi materiāli no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB), Latvijas Okupācijas muzeja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMA) krājumiem, vēsta Latvijas prezidentūras ES Padomē pārstāvji.

Interneta platformā pieejami materiāli no izstādes "Mana, tava, mūsu Rīga pirms 100 gadiem".

Digitālā formātā apskatāmas arī Rīgas kartes, dokumenti, zīmējumi un fotogrāfijas, kas tapušas laikā no 18. gadsimta līdz 20.gadsimta sākumam. Izstāde noslēdzas ar lappusi no kādas skolnieces dienasgrāmatas, kurā lasāms: "1914.gada 20.jūlijs. Vācija pieteica Krievijai karu."

Latvijas Okupācijas muzejs piedāvā attēlus ar Berlīnes mūra grafiti fragmentiem, kuros pieprasīta Baltijas valstu un Latvijas neatkarība. Projekts sniedz nelielu ieskatu pret Padomju Savienību vērstajos saukļos, kas 1989. gadā bija redzami mūra Rietumberlīnes pusē. Dažus no tiem bija rakstījuši trimdā dzīvojošie latvieši, vēstīts paziņojumā.

Vairākas ekspozīciju digitalizētās versijas piedāvā arī LNMM, kā arī Mākslas muzejs "Rīgas Birža".

"Google kultūras institūts radīts, lai interneta lietotājiem dotu iespēju baudīt mākslas bagātības, pētīt vēsturiskiem notikumiem veltītas izstādes, neklātienē izstaigāt muzejus, skatīt antīkās un modernās pasaules arhitektūras pieminekļus. Tādējādi šie materiāli ne tikai kļūst pieejami mūsdienu cilvēkiem, bet saglabājas arī nākamajām paaudzēm," stāsta Latvijas prezidentūras ES Padomē pārstāvji. Projekts pieejams, sekojot šai saitei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!