Līdz ar septembra trešo nedēļu festivāls "Dzejas dienas" iegājis finiša taisnē - dažās pēdējās dienās vēl pieejama plaša pasākumu programma, kurā ko gaumei atbilstošu atradīs ikviens, vēsta Dzejas dienu rīkotāji.

Pirmdienas, 15.septembra vakarā plkst. 18 RKTMC Mazā Ģilde (Amatu ielā 3/5) visi aicināti piedalīties Klasiskā dzejas vakarā, kas šogad notiks jau 13.reizi. Šogad laikmetīgo latviešu dzeju par mūsu mātēm un tēviem, par mums un Latviju lasīs trīs Jaunā Rīgas teātra aktieri Maija Apine, Ģirts Krūmiņš un Ivars Krasts. Lasījuma režisore ir Maija Apine, idejas autore - Liāna Langa. Klasisks dzejas vakars sāksies ar Valsts prezidenta, Nacionālās rakstniecības atbalsta fonda patrona Andra Bērziņa uzrunu, pasniedzot prēmijas pirmā rakstniecības konkursa laureātiem Jānim Rokpelnim un Arvim Vigulam.

Tai pašā vakarā, plkst. 19 "Rīga 2014" kultūras vasarnīcā Esplanādē notiks ārvalstu viesu lasījumi. Pasākumā uzstāsies trīs Latvijas auditorijai vēl maz zināmi autori - Ostaps Slivinskis no Ukrainas, Efe Dujans no Turcijas un Dēnešs Kušovskis no Ungārijas, kā arī divi jau iepriekšējos gados iepazīti dzejnieki - polis Tadeušs Dombrovskis un Dragana Tripkoviča no Melnkalnes. Tāpat pasākumā vēl pēdējo reizi darbosies Dzejas pasts - iespēja kādam Latvijas robežās nosūtīt pastkarti ar dzejnieka attēlu un paša izvēlētām dzejas rindām, kas kartītei uzpūstas stencila tehnikā.

Otrdien, 16.septembrī plkst. 19 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros pasaules pirmatskaņojumu Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" sniegumā piedzīvos divpadsmit jaundarbi projekta "Dzintara ceļš" ietvaros. Projektam 12 dzejnieki no 12 Eiropas valstīm radījuši īpašus dzejoļus par dzintara tēmu, kas apvienoti ar 12 latviešu komponistu mūziku. Koncerta ietvaros tiks prezentēts arī albums/dzejas grāmata "Dzintara ceļš", kurā ieskaņotas visas 12 dziesmas, kā arī lasāmi dzejoļi oriģinālvalodā un to atdzejojumi. Koncertā būs iespējams arī dzirdēt, kā dzintara dzejoļi izskan pašu autoru lasījumā viņu dzimtajā valodā.

Trešdienas, 17.septembra programmā divi lasījumi. Plkst. 18 kultūrpreču mājā NicePlace Mansards (Kr. Barona ielā 21a) klausītājus uz lasījumu "Asinsbalss" aicina latviešu izcelsmes dzejniece Dominika Zālītis no Kanādas un atdzejotājas Margita Gailītis un Dagnija Dreika.

Plkst. 19 Kaņepes Kultūras centrā atkal Runās dzejnieks - lasījumā piedalīsies Kārlis Vēdiņš, Anna Auziņa, Inga Gaile, Ērika Bērziņa un Pēteris Draguns.

Ceturtdienas, 18.septembra vakarā "Dzejas dienu" ceļš atkal vedīs uz Latvijas Nacionālo bibliotēku. Tur plkst. 18 tiks atklāta dzejnieku un multimākslinieku apvienības "Orbīta" 15 gadu jubilejas izstāde "Orbītai 15". Laika gaitā "Orbītas" pārstāvjiem izdevies radīt neskaitāmus mākslas un literatūras projektus - izdotas bilingvālas grāmatas, uzņemti video un audio darbi, sagatavotas publikācijas un radīti multimediāli mākslas darbi. Tā visa pārskats - izstādē, kas būs apskatāma līdz 28.septembrim.

Tajā pašā laikā, plkst. 18  "Vijoļšķūnī" (Mazā Krasta ielā 31) notiks tradicionālie Metafiziskās dzejas lasījumi. Šogad to nosaukums ir "Autortiesības", skatot autorības un līdzautorības tēmu.

18.septembrī plkst. 19 kafejnīcā Trusis KAFE (Dzirnavu ielā 43) notiks "Dzejcīņa" dažāda vecuma un pieredzes dzejniekiem. Vakars noritēs trīs kārtās, katrā no tām dalībniekiem tiek dotas 5 minūtes laika izteikties. Sniegumu katra posma beigās vērtēs gan žūrija, gan klātesošie klausītāji. Trešajā kārtā būs dzejnieku duelis, kura laikā tiks noskaidrots "Dzejcīņas" uzvarētājs. Žūrijā 3 dažādu jomu pārstāvji - dzejnieks, uzņēmējs un modele.

Arī pēdējā "Runā dzejnieks" sesija norisināsies 18.septembrī - plkst. 19 LU Humanitāro zinātņu fakultātes dārzā (Visvalža ielā 4a). Tajā šoreiz redzēsiet un dzirdēsiet Justīni Janpauli, Katrīnu Rudzīti, Ronaldu Briedi, Tomu Treibergu un Krišjāni Zeļģi.

"Dzejas dienu" noslēgumā, 22. septembrī plkst. 18 peldošajā galerijā NOASS (AB Dambī 2) tiks atvērts Ievas Rupenheites dzejas krājums "Nepāriet".

Visi festivāla "Dzejas dienas" programmā iekļautie pasākumi vēl joprojām ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!