Foto: Vida Press

Piektdien, 6. novembrī, Rīgas Kongresu namā ar savu stand up šovu jeb stāvizrādi "Off The Hook" uzstāsies īru komiķis Dilans Morans.

Jāatzīst, ka latviešu attiecības ar humoru atšķiras no Rietumu tradīcijām. Piemēram, stāvizrādes jeb stand up šovi, kuri Amerikā, Anglijā un citur ir ļoti populāri, Latvijā tomēr ir mazpazīstama izklaides forma. Šķiet, ka pēdējo pārdesmit gadu laikā pašmāju publika visaktīvāk smejas, veroties televizoru ekrānos - agrāk populāri bija tādi raidījumi kā "Savādi gan", "Brīnumzeme", dažādi anekdošu šovi un arī Krievijas humora programmas.

Taču šobrīd situācija nedaudz ir mainījusies. Angliski runājošajās zemēs līdzās stāvizrādēm ļoti populāri ir arī televīzijas sarunu šovi, kuru vadītāji un raidījumu producenti nāk no komiķu vides - šādam piemēram Latvijā seko Jāni Skutelis un Renārs Zeltiņš. Skutelis ir arī viens no manāmākajiem stand up formāta popularizētājiem Latvijā.

Taču paralēli šiem kungiem Latvijā darbojas arī apvienība "Comedy Latvia" - vairāku entuziastu grupa, kas ne tikai regulāri dažādos bāros izklaidē interesentus, bet uz Rīgu aicina arī pasaules mēroga komēdijas zvaigznes.

Tā līdz šim apvienība uz Rīgu jau ir atvedusi spožu britu komiķu izlasi - Bilu Beiliju, Ediju Izardu, organizējusi arī abas Morana vizītes un sola šo tradīciju arī turpināt. Līdzās lielajām zvaigznēm "Comedy Latvia" gandrīz katru nedēļu organizē arī mazākus pasākumus, kuros uzstājas ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu jaunie komiķi.

Cita "Comedy Latvia" aktivitāte, kas piesaistīja cilvēku uzmanību, bija kopā ar bloga "Texxti" autorēm veidotais politiķu "Cepiens", kas šovasar notika sarunu festivāla "Lampa" ietvaros. Arī šis pasākums tika veidots pēc Amerikā populārā "Roast" parauga. Interesanti, ka šis notikums labi ilustrēja arī Rietumu komēdijas tendenci caur jokiem paust arī sabiedrības, norišu vai konkrētu personu kritiku. Lai arī līdzīga pieeja humoram latviešiem ir pazīstama satīras veidā (daudzi joprojām atceras žurnālu "Dadzis"), pēdējo divdesmit gadu laikā šāda veida jokošanās Latvijā tomēr ir apsīkusi.

Arī Morans savos jokos nebaidās no kritiskiem un skarbiem izteikumiem. Gaidot viņa uzstāšanos Rīgā, "Delfi Kultūra" piedāvā piecus interesantus faktus par pasaulslaveno britu komiķi.

Biļetes uz Morana stāvizrādi Rīgā pieejamas "Biļešu servisa" mājaslapā.

'Black Books'

Foto: Vida Press

Morans savas dzīves laikā nodarbojies ne tikai ar stāvizrādēm - viņš ir strādājis arī kā aktieris, režisors un scenāriju autors.

No 2000. līdz 2004. gadam Anglijas skatītājus priecēja seriāls "Black Books" - stāsts par mazu grāmatnīcu, kurā saimnieko tās īgnais īpašnieks Bernards Bleks (Morans) un viņa palīgs Menijs (Bils Beilijs). Kopīgi ar draudzeni Frenu (Temzina Grega) trijotne daudz labprātāk nododas vīna dzeršanai, nekā darbam, tādējādi iekuļoties dažādos piedzīvojumos.

Seriāls laika gaitā ieguva teju pasaules slavu, saņēma vairākas prestižas balvas un tieši "Black Books" ir viena no pirmajām lietām, ko cilvēki atminas, dzirdot Morana vārdu.

Interesanti, ka faniem ir iespēja, piemēram, nofotogrāfēties pie seriālā redzamā grāmatu veikala - Londonā esošais "Collinge & Clark" tika izmantots seriāla uzņemšanā, attēlojot veikala fasādi, un tā nav mainījusies joprojām.

Darbs dažādās filmās

Morans darbojies kā aktieris arī vairākās filmās. Divas no zināmākajām ir "Shaun Of The Dead" un "Run Fatboy Run" - tajās viņš strādājis kopā ar citu daudzpusīgu komiķi, aktieri un režisoru Saimonu Pegu.

"Shaun Of The Dead" ir britu, franču un amerikāņu kopdarbs. Filmas sižetā izspēlēti galvenā varoņa centieni sakārtot savas attiecības ar māti un draudzeni, taču fonu visam veido zombiju apokalipse. Morans tajā attēlo galvenā varoņa draudzenes dzīvokļa biedru Deividu.

Filmā "Run Fatboy Run" Rīgā gaidāmais komiķis tēlo galvenā varoņa draugu, kurš ar visai neparastiem līdzekļiem mēģina palīdzēt tam atgūt savu mīļoto.

Kopumā Morans darbojies trīs seriālos un desmit filmās. Pēdējā no tām - "Calvary" - uz lielajiem ekrāniem nonāca pagājušajā gadā.

Labākais komiķis pasaulē - dzīvs vai miris

Foto: Vida Press

Morana daudzo apbalvojumu un atzinību vidū jāizceļ divas BAFTA jeb Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmijas balvas - 2001. un 2005. gadā tās viņam piešķirtas par darbu pie jau minētā seriāla "Black Books".

Tāpat Morans bieži iekļauts dažādos komiķu topos. Britu televīzijas kanāls "Channel 4" viņu 2007. gadā atzina par 17. visu laiku labāko komiķi, savukārt franču izdevums viņu tajā pašā gadā atzina par pašu labāko komiķi, kas jebkad dzīvojis.

Pamestā skola un slikti dzejoļi

Foto: Vida Press

Slavenais komiķis ir dzimis Londonā, bet divus gadus pēc viņa dzimšanas ģimene pārcēlās uz Īriju. Ar mācībām skolā Moranam īsti neveicās un viņš to pameta 16 gadu vecumā. Mēģinot atrast sev kādu nodarbošanos, viņš pieteicās darbā par floristu, taču pēc nedēļas to pameta.

Vairākos avotos tiek ziņots, ka turpmākos četrus gadus Morans pavadījis dzerot vīnu un "rakstot sliktu dzeju". 21 gada vecumā viņš pievērsās stand up komēdijas žanram un ar to arī aizsākās viņa karjera.

Šovi, Krievija, grāmatas un vīns

Foto: Vida Press

Kopumā Morans sagatavojis vairāk nekā desmit dažādas stāvizrāžu programmas, taču četras ievērojamākās no tām - "Monster – Live", "Like, Totally... Dylan Moran Live", "What It Is – Live", "Yeah, Yeah – Live in London" izdotas arī DVD formātā.

Skatītāju iemīļotais komiķis ir pazīstams arī kā rakstnieks - viņa "kontā" ir vairākas grāmatas. Bieži tiek minēts, ka Morans ir arī aizrautīgs lasītājs - viņa mīļākie rakstnieki ir Dons Delillo, un Dž.B. Mortons.

Programmas "Yeah, Yeah" turnejas ietvaros Morans uzstājās Sanktpēterburgā - tiek uzskatīts, ka tā ir pirmā reize, kad Rietumu komiķis sniedzis priekšnesumu Krievijā. Savas uzstāšanās laikā Morans nekautrīgi kritizēja Krievijas pret homoseksuāliem cilvēkiem vērstos likumus.

Taču, lai kur arī Morans neuzstātos, viņa tēls vienmēr ir nemainīgs. Izspūrušiem matiem, nereti ar vīna glāzi rokā, īgnais vīrs liek smieties skatītājiem visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!