Foto: Reuters
Britu izsoļu nams "Sotheby's" otrdien, 11. jūnijā, izsolīs vācu komponista Ludviga van Bēthovena matu šķipsnu, ko viņš 1826. gadā viņš pats sev nogriezis un uzdāvinājis savam draugam-pianistam, raksta ziņu aģentūra "Reuters".

Paredzēts, ka matu šķipsnas izsoles cena varētu sasniegt 15 tūkstošus mārciņu (aptuveni 17 tūkstoši eiro), taču "Sotheby's" grāmatu un manuskriptu nodaļas direktors Saimons Magvairs (Simon Maguire) uzskata, ka summa varētu būt lielāka. "Ir jau izrādīta liela interese," viņš atklāja medijiem.

Magvairs arīdzan stāstīja, ka austriešu pianists Antons Halms (Anton Halm) lūdzis Bēthovenam matu šķipsnu, ko uzdāvināt savai sievai par piemiņu, taču Bēthovena kalpotājs tā vietā nosūtījis viņam kazas apmatojumu, kas komponistu ļoti sadusmojis.

"Un tad viņš iedeva Halmam papīrā ietītu matu šķipsnu, ko tikko pats sev no pakauša bija nogriezis. Un viņš teica, ka par šo vismaz var būt pārliecināts," Magvairs klāstīja.

Pēcāk Halms matu šķipnsu nodevis savam skolniekam, Juliusam Epšteinam (Julius Epstein), kurš bija klavierspēles profesors Vīnes konservatorijā. Šķipsnas autentiskumu apstiprinājis arī Aleksandrs Vīloks Teiers (Alexander Wheelock Thayer), pirmās akadēmiskās Bēthovena biogrāfijas autors.

"Sotheby`s" jau iepriekš izsolījis mazāku Bēthovena matu šķipsnu, kas viņam nogriezta, esot uz nāves gultas 1827. gadā, kā arī citu komponistu matu – Frederika Šopēna un Volfganga Amadeja Mocarta.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!