Foto: Publicitātes foto
No 27. līdz 29. septembrim Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" svinēs mūsdienu mākslas festivāla Liepājas Mākslas forums piekto jubileju. Festivāla programma šogad pārsteigs ar desmit dažādu žanru notikumiem – koncertiem, dejas izrādi, mākslas izstādi, teātri, kino un operu, portālu "Delfi" informē koncertzāles "Lielais dzintars" pārstāvji.

"Skatuves mākslas pieredze vienmēr var tikt uzskatīta par sarunu. Zāles gaismas izdziest, un tāpat kā dziļa elpa, kas ievilkta pirms vārdiem, šī tumsa sola, ka tiks kas pateikts! Tā vēl neatklāj sarunas saturu, bet atstāj mūs tur – iespējamās nākotnes sarunas aizraujošajā iztēlē. Šā gada festivālā aicinām ļauties sarunai. Pat ja nezinām, ar ko tā sāksies un kā tā beigsies. Sarunas par aktuālām, pasaulīgām un pārpasaulīgām tēmām mūsdienu jauno meistaru un jaunās mūzikas vecmeistaru darbos. Tā būs kā telpa citu atklāšanai un telpa pretestībai – bailēm no citādā un bailēm no sevis. Pretestībai mākslas trivializācijai, politkorektajam un cenzūrai. Tie būs māksliniecisko izziņu un centienu svētki!" par mūsdienu mākslas festivāla ideju stāsta tā mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

2019. gada Liepājas Mākslas forumu atklās koncertzālē vēl nebijis piedzīvojums – smalkā amerikāņu minimālista Mortona Feldmana (Morton Feldman) mūziku Liepājas koncertzāles Lielajā zālē varēs klausīties guļus stāvoklī. Izcilā meistara darbs "Nesimetriskā simetrija" ir komponista meditatīvi eksistenciāla atbilde mūsdienu dzīves steidzamībai. Skaņdarba klusinātā dinamika, simetriski asimetriskie skaņu modeļi un tā lēnais temps vislabāk baudāms brīvā atmosfērā, tāpēc ierasto krēslu rindu vietā zālē būs izvietoti mājīgi paklāji, segas un spilveni.

Sarunas ar mākslīgo intelektu un to, kādas ir cilvēka un ne-cilvēka sadarbošanās iespējas nākotnē, pētīs Liepājas jauno mediju mākslinieki izstāde "Starpliktuvē". Divas tikšanās ar fascinējošām vēsturiskām personībām piedāvās skatuves uzvedumi par 20. gadsimta pirmās puses latviešu gleznotāju – savdabi Voldemāru Irbīti un 16. gadsimta mītiem apvīto Skotijas karalieni Mariju Stjuarti, kurai apbrīnas pilni daudzi komponisti līdz pat mūsdienām ir veltījuši savas kompozīcijas. Irbītes lomā iejutīsies aktieris Juris Bartkevičs. Savukārt stāstu par Mariju Stjuarti kameroperā izdziedās mākslinieki no Nīderlandes.

Savu kulmināciju festivāls sasniegs ar Virpi Pahkinenas (Virpi Pahkinen) dejas izrādi. Virpi ir viena no skandināvu visspilgtākajām solo dejotājām un horeogrāfēm, kas mākslas forumā kopā ar pieciem kolēģiem piedāvās pašas iestudēto dejas izrādi "Deep Time". Pirmatnējo radību izkliegtu skaņu un viduslaiku mistiķes Hildegardes fon Bingenas (Hildegard Von Bingen) svēto dziesmu ieskauti, dejotāji izrādē pārvērtīsies zoomorfiskos tēlos un atgādinās skatītājiem par mūsu eksistences īstermiņa perspektīvu.

Elektroniskās mūzikas cienītājiem festivāls piedāvās koncertu – tikšanos ar teremina virtuozi, krievu – britu mākslinieci Lidiju Kavinu (Lydia Kavina), kura spēlēs šo neparasto mūzikas instrumentu bez jebkāda mehāniska pieskāriena. Programmā varēs dzirdēt 20. gadsimta dižgaru – Keidža (Cage), Mesiāna (Messiaen), Gubaiduļinas (Gubaidulina) un citu komponistu darbus. Savukārt elektroniskās mūzikas vēstnieku "Dirty Deal Audio" organizētās nometnes "Baltic Trail" noslēguma koncertā būs aktuālākie Baltijas eksperimentālās elektroniskās mūzikas skatuves projekti.

Mazos klausītājus un viņu vecākus iepriecinās kino ģimenēm. Sadarbībā ar laikmetīgo operu ciklu "Lulu" kino formātā bērniem tiks izrādīta opera un balets. Programmā – Morisa Ravela (Maurice Ravel) bērnu iemīļotā pasaku opera "Bērns un burvības" Glenburnas festivāla iestudējumā. Tāpat ģimenes aicinātas uz Džona Lankberija (John Lanchbery) baletu "Beatrises Poteres stāsti" Londonas Karaliskā baleta solistu izpildījumā, kura tēlus – trusīti Pēterīti, pelīti Hanku Manku un citus – radījusi slavenā britu rakstniece un ilustratore Beatrise Potere.

Festivāla noslēguma koncertā "Grammy" balvas ieguvēji, Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" ar solistiem un diriģentu Normundu Šnē priekšgalā atkal gaismā cels vienu no spilgtākajiem latviešu postmodernās avanagarda mūzikas piemēriem, līdz šim tikai vienreiz atskaņoto – "NSRD" albuma "Kuncendorfs un Osendovskis" aranžiju stīgu orķestrim. Tā pirmatskaņojums tika īstenots Latvijas Laikmetīgās mākslas centra projekta "Hardija Lediņa gads" (2015) ietvaros.

Liepājas Mākslas foruma programma:

Piektdiena, 27. septembris

17.30 Jauno mediju mākslas izstādes "Starpliktuvē" atklāšana (skatāma līdz pat 30. oktobrim)
19.00 LMF atklāšana. Mortons Feldmans. Guļošais koncerts
21.00 Jura Bartkeviča monoizrāde "Zibeņu domas. Irbīte"

Sestdiena, 28. septembris

12.00 Jura Bartkeviča monoizrāde "Zibeņu domas. Irbīte"/ Papildizrāde
12.00 Pasaku opera "Bērns un burvības". Kino ģimenēm
17.00 Teremina skaņas. Keidžs un Mesiāns
20.00 Virpi Pahkinena. Dejas izrāde "Deep Time"
22.00 Elektroniskās mūzikas nometnes "Baltic Trail" noslēguma nakts (k/c WISE, Alejas iela 9)

Svētdiena, 29. septembris

12.00 Balets "Beatrises Poteres stāsti". Kino ģimenēm
14.00 Kameropera "Marija Stjuarte"
18.00 LMF noslēguma koncerts. Veltījums Hardijam Lediņam

Mūsdienu mākslas festivālu Liepājas mākslas forums organizē Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars". Tas turpina Liepājas koncertzāles koncertsēriju "Pasaule Lielajā dzintarā", kas apmeklētājus aicina uz īpaši augstvērtīgiem pasaules aktuālāko mākslinieku koncertiem un notikumiem. Plašāka informācija lasāma lielaisdzintars.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!