Foto: F64
"Valsts ekonomiskie rādītāji uzlabojas un kultūras nozarei samazinājums nav pieļaujams ne par santīmu," šādu viedokli pēc tikšanās ar kultūras nozares pārstāvjiem 2. novembrī paudusi jaunievēlētā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (TB/LNNK)

Kultūras ministre tikās ar Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federāciju, Latvijas Radošo savienību padomes vadību un biedrības "Laiks kultūrai" dalībniekiem, lai informētu par savu pozīciju 2012.gada valsts budžeta veidošanas procesā.

"Kultūras nozare ir bijusi pacietīga un apzinīgi savilkusi jostas visus krīzes gadus, taču pašlaik esam citā situācijā," atzīst ministre.

Jaunzeme-Grende uzskata, ka, lai arī cik konservatīvas būtu nākamā gada tautsaimniecības attīstības prognozes, nenoliedzams ir kultūras nozares pienesums valsts ekonomikai. "Objektīvi pētījumi pierāda, ka katrs kultūrā investēts lats ļauj nopelnīt papildus pusotru latu. Nozare ar tās tiešo un pastarpināto pienesumu nodrošina 150% peļņu, taču tā būs zaudēta, ja kultūras procesam netiks nodrošināts valsts finansējums vismaz līdzšinējā apjomā. Pašlaik ir sasniegts kritiski zemākais līmenis budžeta dotācijām un jebkādas izmaiņas tajā būs apdraudējums nācijai, tās pastāvēšanai un vērtībām," uzsver Ž.Jaunzeme-Grende.

Ministre norāda, ka jau šobrīd ar lielu atbildību ir jāstrādā pie trīs lieliem, Latvijai nozīmīgiem notikumiem – 2013.gadā būs XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki, 2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet 2015.gadā Latvija pirmo reizi kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti.

"Nepārtraukts kultūras process ir šo pasākumu veiksmes stūrakmens, savukārt no to izdošanās atkarīgs ilgtermiņa pienesums Latvijas ekonomikā un labklājībā," teic Grende.

Kultūras ministre savu nostāju valsts budžeta veidošanas procesā šodien izklāstīs Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim. "Kultūras iestāžu vadītāji un nevaldības sektors paļaujas uz valdības vadītāja iepriekš pausto izpratni par situāciju nozarē un neformālo apsolījumu 2012.gada budžetā kultūras jomas budžetu nepakļaut jauniem konsolidācijas pārbaudījumiem. Ja šāds solījums no politiķiem ir bijis, tad mans uzdevums ir panākt, ka tas tiek turēts un izpildīts," uzsver ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!