Foto: Publicitātes foto

Rīgā dzimušais un pasaulē slavenais baletdejotājs, viens no iniciatīvas "True Russia" dibinātājiem Mihails Barišņikovs nosūtījis atklātu vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Vēstules teksts publicēts arī vietnē truerussia.org, kas Krievijā tikusi bloķēta.

"Jūsu krievu pasaulei – baiļu pasaulei, pasaulei, kas dedzina ukraiņu valodas mācību grāmatas, nebūs būt, tikmēr kamēr esam mēs, kas jau bērnībā tikuši vakcinēti pret šo mēri. Tāpēc mūsu pasaule būs – neskatoties ne uz kādu bloķēšanu. Mēs zinām, kā saglabāt savas krievu pasaules vērtības. Bet jūsu pasaule, ja nepamodīsies, tad pati no savām šausmām mirs," raksta Barišņikovs.

Mākslinieks arī uzsvēris – "True Russia" vietnes bloķēšana tikai apliecina, ka taisnība ir viņu pusē.

Barišņikovs atklātajā vēstulē pieminējis arī savas saknes, izcelsmi no Latvijas un latviešu valodu, sakot, ka viņam nav pielipusi okupanta loma. "Lūk, jau pusgadsimtu dzīvoju kā brīvās pasaules cilvēks. Taču mani visi sauc par krievu. Arī manu draugu Borisu Akuņinu sauc par krievu rakstnieku, bet Sergeju Gurijevu – par krievu ekonomistu. Tādi kā mēs ir vairāk nesuši slavu krievu pasaulei, nekā jūs ar saviem neprecīzajiem augstas precizitātes ieročiem," raksta baletdejotājs.

"Jūs zināt, no kā baidāties! Un pareizi dariet. Jūs ziniet, kuri ieroči trāpa precīzi!" noslēgumā raksta Barišņikovs.

Rīgā dzimušais baletdejotājs un aktieris Mihails Barišņikovs (1948) 1974. gadā teātra viesizrāžu laikā Toronto pārbēga no Padomju Savienības uz Kanādu, bet vēlāk veidoja spožu karjeru ASV un kļuva par ASV pilsoni. Pēc Padomju Savienības sabrukuma Barišņikovs regulāri apmeklējis Latviju, 2015. un 2019. gadā Jaunajā Rīgas teātrī iestudētas divas izrādes ar pasaulē slavenā mākslinieka dalību.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, Barišņikovs kopā ar rakstnieku Borisu Akuņinu un ekonomistu Sergeju Gurijevu uzsākuši iniciatīvu "True Russia", kurā aicina ziedot karā cietušajai Ukrainai. Iniciatīvai ir pievienojušies arī mūziķis un producents, grupas "Mašina vremeņi" līderis Andrejs Makarevičs, starptautiski pazīstamā rakstniece Ludmila Uļicka un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!