Foto: DELFI
Kultūras nozarei nākamā gada budžetā paredzēts 2,5 miljonu latu samazinājums Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas projektam, taču kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) uzsver, ka Gaismas pils pabeigšana tāpēc neiekavēsies.

Ministre ar preses sekretāres Elīnas Bīviņas starpniecību norādīja, ka "ir panākts pats būtiskākais kultūras nozarei un tajā strādājošajiem - 2012.gada konsolidācija neskars kultūras procesu, netiks ietekmētas algas kultūras iestādēs strādājošajiem, no darba kārtības ir svītrots jautājums par finansējuma izmaiņām kultūras augstākās izglītības iestādēm".

Arī vienīgais nākamā gada budžetā ietvertais izdevumu samazinājums LNB jaunās ēkas projektam būvniecības procesu reāli neietekmēšot.

"Budžeta konsolidācijas sarakstā iekļautais punkts par finansējuma samazinājumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektam faktiski nozīmē naudas plūsmu precizēšanu un maksājumu veikšanu 2013.gadā," paskaidroja Jaunzeme-Grende.

Viņa pavēstīja, ka LNB būvniecība turpināsies esošajā ritmā, ēkas nodošanas termiņi netiek pārskatīti un 2013.gada rudenī - pēc apjomīgo bibliotēkas krājumu pārvietošanas - LNB tiks atvērta apmeklētājiem.

Bīviņa informēja, ka plānotais samazinājums LNB projektam 2012.gadā nenozīmē samazinājumu projektam kopumā, bet gan šīs summas pārcelšanu uz 2013.gadu. Ņemot vērā, ka ir aizkavējusies LNB ārējo inženiertīklu pieslēgumu izveidošana, darbi ir pārcelti par vienu mēnesi un līdz ar to darbu apmaksa 2,5 miljonu latu apmērā notiks nevis 2012.nogalē, bet 2013.gada sākumā.

Līdz ar to izmaiņas budžetā skars tikai projekta īstenošanai paredzēto naudas plūsmu, bet neietekmēs būvdarbu gaitu un bibliotēkas aprīkošanu. Jaunās bibliotēkas būvdarbi tiks pabeigti 2012.gada novembrī, taču turpināsies inženiersistēmu noregulēšana, bibliotēkas aprīkošana, apmēbelēšana, kā arī varēs sākt grāmatu krājuma pārvietošanu uz jaunajām telpām.

"2013.gada rudens ir termiņš, kad jaunā bibliotēka vērs durvis pirmajam apmeklētājam. Pārcelšanās uz jaunajām telpām un grāmatu krājumu pārvietošana ir sarežģīts process, kas varētu ilgt apmēram deviņus mēnešus. Šajā starpposmā bibliotēkas pakalpojumi iedzīvotājiem netiks pārtraukti," uzsvēra Bīviņa.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien apstiprināja nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumu sarakstu par kopējo summu 122 miljoni latu, tostarp 48 miljoni latu izdevumu daļā.

Šādu piedāvājumu valdība trešdien mēģinās saskaņot ar starptautiskajiem aizdevējiem, kas uzstāj uz budžeta konsolidāciju lielākā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!