Foto: F64

Kultūras ministrs Nauris Puntulis veidos darba grupu, lai izstrādātu Liepājas teātra nākotnes attīstības scenārijus, tostarp arī teātra juridiskās piederības un finansēšanas modeļus, portālu "Delfi" informēja Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Inga Vasiļjeva.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) atgādināja, ka pirms mēneša ticies ar Liepājas teātra kolektīvu, lai pārrunātu situāciju ar teātra finansējumu Covid-19 krīzes ietekmē. "Toreiz akcentēju, ka katrai pusei – gan pašvaldībai, gan valstij ir jāmeklē risinājumi, lai teātra darbība ne īstermiņā, ne ilgtermiņā netiktu apdraudēta. Liepājas pašvaldībai ir jārisina aktuālā krīze, jo teātris ir pašvaldības kapitālsabiedrība, un pilsētas vadītājs apliecināja, ka tas tiks darīts, savukārt Kultūras ministrija ir jāmeklē ilgtermiņa risinājumi teātra juridiskās piederības un finansēšanas modeļiem nākotnē," sacīja ministrs.

Šā gada 1. oktobrī viņš ticies gan ar Liepājas teātra vadītāju Herbertu Laukšteinu, gan ar valsts teātru vadītājiem. Tikšanās laikā citu jautājumu vidū uzsākām diskusiju arī par Liepājas teātra nākotnes risinājumiem. Balstoties uz to, jau tuvākajā laikā Kultūras ministrijā plāno sasaukt darba grupu, kuras uzdevums būs izstrādāt un izskatīt iespējamos teātra attīstības modeļus.

"Man kā teātra vadītājam rūp darbinieku sajūtas par piederību Liepājas teātrim. Mūsu izrāžu kvalitāte nav sliktāka par citu teātru iestudējumiem, taču esam vissliktāk atalgotais profesionālais teātris, jo saņemam zemāko finansiālo atbalstu. Esmu gandarīts, ka Kultūras ministrija ir atvērta dialogam un risinājumiem, lai Liepājas teātris būtu līdzvērtīgs dalībnieks valsts teātru arēnā," sacīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Darba grupā, kuras uzdevums būs šo jautājumu skatīt arī plašākā kontekstā – ilgtermiņa risinājumu izstrādes nepieciešamībā par valsts un pašvaldību sadarbību nacionālās nozīmes profesionālo teātru finansējuma un darbības nodrošināšanā, plānots aicināt reģionālo teātru un pašvaldību, LPS, VARAM, VKKF un teātru konsultatīvās padomes pārstāvjus.

Jau ziņots, ka Liepājas teātris ir vienīgais profesionālais teātris, kura juridiskais statuss ir pašvaldības, nevis valsts kapitālsabiedrība, tāpēc tiešā veidā tas saņemt finansējumu no KM, ko valsts aizņēmusies Covid-19 negatīvo seku mazināšanai, nevarēja.

Kā šā gada jūlijā pauda teātra direktors Herberts Laukšteins, ja Liepājas teātris nesaņems finansiālu atbalstu Covid-19 krīzes seku novēršanai, tad jau oktobrī varētu nākties apturēt tā darbību. Šogad septembrī, pēc tikšanās ar kultūras ministru Nauri Puntuli, tika lemts, ka līdz gada beigām teātrim atbalstu sniegs Liepājas pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!