Foto: Publicitātes foto

Kultūras ministrija (KM) lūgs valdību atļaut Liepājas Simfoniskajam orķestrim (LSO) nemaksāt valstij dividendes no 2011.gada peļņas un šo naudu - nepilnus 24 tūkstošus latu - ieguldīt jaunu instrumentu iegādē, liecina rīkojuma projekts, kas ceturtdien pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē.

LSO, kurā Kultūras ministrija ir 100% kapitāla daļu turētāja, 2011.gadu noslēdzis ar 26 598 latu peļņu. No šīs summas valstij dividendēs izmaksājamā peļņas daļa (90% no peļņas) būtu 23 938,20 latu.

"Ņemot vērā to, ka 2012.gada kapitālsabiedrības budžetā nav paredzēti pietiekami līdzekļi jaunu mūzikas instrumentu iegādei, dividenžu izmaksa par 2011.pārskata gadu ietekmēs 2012.gadā kapitālsabiedrības pamatdarbības nodrošināšanai nepieciešamo finansējumu," nepieciešamību neizmaksāt dividendes pamato KM.

Orķestrim nepieciešams iegādāt jaunus mūzikas instrumentus, kas daļēji aizvietos esošos un nolietotos, jo iepriekšējos gados naudas trūkuma dēļ ieguldīt instrumentu uzturēšanā nebija iespējams, atzīmē ministrija.

Līdzīgi kā LSO, Kultūras ministrija lūgs valdības atļauju nemaksāt valstij dividendes vēl trim KM kapitālsabiedrībām - Nacionālajam teātrim, Daugavpils teātrim un "Latvijas Koncertiem".

Nacionālais teātris 2011.gadu noslēdzis ar 6915 latu peļņu, un dividendēs valstij būtu jāmaksā 6223,5 lati. KM rosina šo naudu ieguldīt teātra materiāli tehniskās bāzes uzlabošanā.

"Šobrīd teātrī ir nepieciešama divu skatuves datoru nomaiņa ar industriālajiem datoriem, jo esošie datori ir tehniski un morāli novecojuši. Pastāv pamatota iespējamība, ka var pārstāt darboties skatuves sistēmas: stangas, priekškars, grīdas aplis, paceļamie podesti u.c. Tas apdraudētu gan mēģinājumu procesu, gan izrāžu izrādīšanu, kas radīti kapitālsabiedrībai lielus finansiālus zaudējumus," situāciju teātrī raksturo KM.

Vēl viena KM kapitālsabiedrība "Latvijas Koncerti", kuras pārziņā ir Latvijas Radio koris un orķestris "Sinfonietta Rīga", 2011.gadā nopelnījusi 14 195 latus, no kā dividendēs būtu jāmaksā 12 775,5 lati. Ministrija rosina šo naudu ieguldīt vēsturisko stīgu mūzikas instrumentu restaurācijā un detaļu nomaiņā.

Savukārt Daugavpils teātris 2011.gadu noslēdzis ar 52 552 latu peļņu, no kā dividendēs maksājami 47 296,80 lati. Taču KM norāda, ka teātra 2012.gada budžetā kopējais pieejamais finansējums ir nepietiekams iepriekšējos gados radušos zaudējumu dēļ, kā rezultātā bija izveidojušies nodokļu parādi.

Lai gan Daugavpils teātra ieņēmumi pērn uzlabojušies, ar tiem tomēr nepietiek, lai segtu iekrājušos parādus. Tādēļ KM lūdz valdību novirzīt dividendes par pagājušo gadu teātra izrāžu publiskas demonstrēšanas nodrošināšanai 2012.gadā, lai veicinātu kvalitatīvu profesionālās teātra mākslas pieejamību Latgales reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!