Foto: AP/Scanpix/LETA

Par Pulicera balvas laureātu kļuvis krievu publicists un opozīcijas politiķis Vladimirs Kara-Murza, kuram Krievijā ir piespriests 25 gadu cietumsods par "nodevību", sadarbību ar "nevēlamu" organizāciju un "viltojumiem" par Krievijas armiju. Par apbalvojuma piešķiršanu pirmdien, 6. maijā, tika paziņots Pulicera balvas interneta vietnē.

Vladimirs Kara-Murza tika atzīts par labāko kategorijā "Komentāri" (Commentary), kas 2023. gadā publicēti laikrakstā "The Washington Post". Šie ieslodzījumā rakstītie komentāri ir veltīti Krievijas karam pret Ukrainu, opozicionāram Aleksejam Navaļnijam, politisko pārmaiņu iespējamībai Krievijā un citām aktuālām tēmām.

Saskaņā ar cilvēktiesību aktīvistu teikto, Vladimiram Kara-Murzam 2023. gada aprīlī piespriestais 25 gadu cietumsods ir "ilgākais cietumsods, kāds jebkad piespriests par Putina kritizēšanu".

Pirms sprieduma politiķis gadu pavadīja apcietinājumā, lai gan aizstāvība uzstāja, ka viņu nevar turēt pirmstiesas izolatorā veselības apsvērumu dēļ.

2024. gada 30. janvārī Kara-Murza tika pārvietots uz koloniju Omskā, un apcietinājuma apstākļi tajā tiek uzskatīti par visstingrākajiem. Opozicionāra ģimene un advokāti apgalvo, ka viņš cieš no polineiropātijas divu saindēšanas mēģinājumu dēļ – par abiem šiem gadījumiem tiek turēti aizdomās Krievijas izlūkdienesti.

Cilvēktiesību organizācijas ir atzinušas Vladimiru Kara-Murzu par politieslodzīto. ASV Kongresa deputāti ir aicinājuši Balto namu pievienot Krievijas politiķi "nelikumīgi aizturēto" sarakstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!