Foto: F64
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) piektdien, piedaloties Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo", aicināja Ziemassvētkos dāvināt biļetes uz operu, teātriem, muzeju "Rīgas birža", tādējādi atbalstot Latvijas kultūru.

Ministre norādīja, ka cilvēku atstumtību no kultūras vajag mazināt, ne tikai valstij dotējot lētākas biļetes, bet arī iespējami agri radinot izprast vizuālās mākslas, mūzikas un teātra tēlu valodu.

Jaunzeme-Grende uzsvēra, ka valsts "pasūtījums" būs radīt profesionālu un nacionālu mākslu, bet pašvaldībām ir jārūpējas, lai tā būtu pieejama arī iedzīvotājiem reģionos.

Jaunā kultūras ministre jau esot vienojusies par tikšanos ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), lai kopīgi apskatītu topošo Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku, rekonstruējamo kultūras namu "Ziemeļblāzma" un vienotos par turpmāko sadarbību. Ministre arī uzsvēra, ka pilsētām, kurās ir sakopta vide un daudz kultūras objektu, ir vieglāk piesaistīt investīcijas, un iedzīvotāji labprāt pārceļas uz dzīvi tajās. Kā piemēru Jaunzeme-Grende minēja Cēsis, kur ikgadējais Cēsu mākslas festivāls ir sekmējis gan 11 objektu sakopšanu, gan 20 miljonu latu piesaistīšanu no Eiropas Savienības struktūrfondiem.

Jaunā kultūras ministre norādīja, ka savā darbībā viņa uzsvērs konkrētu mērķu izvirzīšanu, jo visā Eiropā patlaban kultūra atrodoties "krustcelēs" un neviens negrib maksāt tikai tāpēc, ka tā pastāv.

Tikšot uzsvērta kultūras ciešā saistība ar ekonomiku. Pēc ministres domām, šodien studentu "Kultūras pastaigā Nr.5" būtu jāiet arī viesnīcu un restorānu īpašniekiem, jo liela daļa viņu klientu ir kultūras tūristi.

KM lielu vērību veltīšot radošajām industrijām, šajā jomā Jaunzemi-Grendi konsultēšot bijusī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V).

Jaunā kultūras ministre ir apņēmības pilna turpināt attīstīt kultūras jomā mecenātismu un sponsorēšanu. Vairāki uzņēmēji jau esot viņai zvanījuši un pauduši vēlmi ziedot kultūrai.

Jaunzeme-Grende arī sola tikties ar to kultūras iestāžu vadītājiem, kuru vadītāji sūdzas par finansējuma trūkumu, tajā skaitā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vadību. "Es gribu redzēt LNSO darbības plānu turpmākajiem trim gadiem, kurā būtu norādīti orķestra iecerētie mērķi, summa, ko tas pats var nopelnīt un cik lielus sponsoru ziedojumus var piesaistīt, tikai tad var lemt, cik diriģentus piesaistīt - vienu vai divus," teica kultūras ministre.

Jaunzeme-Grende uzsvēra, ka viņa ir atvērta diskusijām ar nevalstiskajām organizācijām un sevi uzskata tikai par "talantu koordinatori".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!