Foto: F64

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) nekomentē Latvijas Nacionālās operas (LNO) kora pieteikto streiku un prasību atcelt no amata LNO direktoru Andreju Žagaru, tomēr piektdien plāno tikties ar operas direktoru, lai pārrunātu LNO turpmāko darbību, pavēstīja ministres pārstāve Ieva Līne.

"LNO kora arodbiedrības iniciatīvu, prasot atkāpties no amata operas direktoram Andrejam Žagaram, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende nevar komentēt, jo no darba tiesiskajām attiecībām izrietošie jautājumi nav lemjami politiski, turklāt juridiskās attiecības starp darbiniekiem un vadību ir administrācijas un arodbiedrību kompetencē. Svarīgi ir, lai darba attiecības ar darbiniekiem būtu juridiski pamatotas, saprotošas un nodrošinātu radošai videi labvēlīgu augsni, un to noteikti ir iespējams īstenot konstruktīvā sarunu ceļā," teikts ministres paziņojumā.

Jaunzemei-Grendei piektdien plānota tikšanās ar Žagaru, lai apspriestu 2013.gada darbības plānu un ziņojuma projektu par operas turpmāko darbību, kas izriet no darba līguma un operas audita rezultātiem.

Jau ziņots, ka LNO kora arodbiedrība no 8.jūnija pieteikusi streiku, prasot atjaunot kora māksliniekiem arodbiedrības biedriem pilnu darba slodzi un darba algu, pārtraukt diskriminējošu noteikumu piemērošanu, slēdzot nepamatotus terminētus darba līgumus, un pārtraukt nepamatotu pārbaudes laika nosacījumu iekļaušanu terminētajos darba līgumos, kas atkārtoti tiekot slēgti ar kora māksliniekiem arodbiedrības biedriem.

Arodbiedrība arī aicina LNO vadītāju Žagaru atkāpties no amata.

Ilggadējam LNO direktoram Žagaram iepriekš vairākkārt pārmests, ka opera dzīvo pāri saviem līdzekļiem, veidojot parādus. Jaunzeme-Grende pērnā gada nogalē neapstiprināja Žagaru operas direktora amatā uz vēl vienu termiņu, pamatojot to ar iespējamām nopietnām finanšu problēmām operā.

Tomēr janvārī pēc rūpīgākas iepazīšanās ar situāciju ministre piedāvāja Žagaram noslēgt terminētu līgumu ne ilgāk kā uz gadu ar konkrētiem uzdevumiem tuvāko triju mēnešu laikā, tostarp operā būtu jāveic jauns finanšu un funkcionālais audits. Viņa uzstāja arī uz likuma par operu grozīšanu, lai paplašinātu operas valdi no pašreizējā viena līdz trim valdes locekļiem, kā arī uz sabiedrības uzticības padomes izveidošanu, kas sekotu LNO darbībai.

Žagaram ziņojums par operas turpmākās darbības scenārijiem jāiesniedz Kultūras ministrijā līdz 3.jūnijam, pēc tam ministrija arī sola komentēt operas audita rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!