Foto: DELFI

Šobrīd nevajadzētu veikt straujas pārmaiņas saistībā ar publisku kultūras pasākumu rīkošanu, šobrīd sarunās ar veselības ministriju dienaskārtībā ir jautājums par ārtelpu pasākumu norisi, pirmdien, 8. martā, sarunā Latvijas Radio sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

"Ir izstrādāts luksofora princips pēc kura mēs kādā brīdī, kādas nozares un kādā apmērā varētu atsākt darbu. Nedomāju, ka vajadzētu veikt straujas izmaiņas no šī principa. Šobrīd dienaskārtībā jautājums, par ko mēs runājam ar veselības ministriju, ir par ārtelpu pasākumiem. Gaidot pavasari, mēs varētu runāt par kādu darbību atsākšanu ārtelpās, kas no epidemioloģiskā viedokļa nebūtu tik bīstami," sacīja ministrs.

Viņš arī saka – no telpu norisēm pirmie varētu tikt atvērti muzeji, tomēr ir jābūt ļoti atbildīgiem un piesardzīgiem.

"Ja mēs runātu par kultūras nozares darbu, kas saistīta ar skatītājiem un apmeklētājiem, līdzīgi kā rudenī muzeji bija beidzamie, kas vēl palika atvērti, tā arī šobrīd pie konkrētiem apstākļiem un rezultātiem, muzeji būs pirmie, kas darbu atsāks. Par to nav diskusiju. Un secība paliks tāda pati – vispirms muzeji, tad ierobežotā skaitā citas kultūras iestādes, ar ceturtdaļu vai pusi zāles piepildījuma," intervijā Latvijas Radio sacīja Puntulis.

Ministrs arī stāsta, ka kopā ar muzejiem un citām kultūras iestādēm ir vēlreiz precizētas visas tās lietas, kurās joprojām ir kaut kāds bīstamības procents un ir strādāts pie tā, lai novērstu arī to, un muzeju, kā arī kultūras iestāžu darbību padarītu pēc iespēja vēl drošāku.

"Piekritīšu veselības ministram, ka mēs šajā pandēmijas laikā nevaram runāt par drošu tirdzniecību, drošu kultūru, izglītību vai sabiedrisko transportu. Varam runātu tikai par drošāku, jo kaut kāda bīstamība vienalga pastāvēs. Kamēr ir šie britu vīrusa paveida draudi, mums ir jābūt ļoti atbildīgiem un piesardzīgiem. Katra šāda rīcība ir jāpārvērtē un jāizsver sabiedrības kopīgās veselības kontekstā," sacīja Puntulis.

Atgādinām, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā kopš 9. novembra ir izsludināta ārkārtējā situācija un apmeklētājiem ir slēgtas visas publikās kultūras iestādes – koncertzāles, teātri, muzeji, kinoteātri, utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!