Foto: DELFI
Ziedoņa mēnesī "Delfi Kultūra" piedalījās sabiedrības Tilde" interneta portāla "Letonika" sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju veidotajā akcijā, ieskaņojot sev tuvu Imanta Ziedoņa darbu.

"Delfi Kultūra" izvēlējās ieskaņot Ziedoņa dzejoli "Puķuzirnis" no 1963.gadā izdotā krājuma "Sirds dinamīts". Dzejas ieskaņošana veicas raiti un, ja nepieciešams, muzeja darbinieki piedāvā vēl otru iespēju - gadījumā, ja kaut kas nav izdevies kā ierunātājs vēlas.

"Imanta Ziedoņa dzejolis "Puķuzirnis", kas iekļauts 1963.gada krājumā "Sirds dinamīts", ir labākais apliecinājums, ka dzejnieka talantu nevar iznīcināt nekāds ideoloģisks spiediens.

Hruščova laiku angažētā dzeja par darbaļaužu sasniegumiem nekādā veidā nav dominējošā visa krājuma saturā. Pamatā ir romantika, vispārcilvēciskās vērtības un mīlestība. Skaistais ir cilvēkos, bet celtņi un traktori ir tikai fons.

Šeit var vilkt paralēles arī ar Rīgas poētiskā dokumentālā kino dzimšanu. Lasot "Sirds dinamītu", nevilšus acu priekšā uzaust ainas no Ivara Krauklīša, Herca Franka un Ulda Brauna 1961.gada filmas "Baltie zvani". Šī māksla ir viegla, gaiša un labestīga. Tā pārkāpj pāri ideoloģijas spiedienam un, izceļot tikai gaišās vērtības, ir baudāma arī šodien," par dzejoļa izvēli stāsta Jānis Lācis.


Vēl tikai pāris dienas - līdz 25.maijam iespējams ieskaņot sev tuvāko Ziedoņa darbu. Studijā pieejamas Ziedoņa dzejas grāmatas. Visus ierakstus iespējams noklausīties portālā "Letonika".

Imanta Ziedoņa dzejas lasījumu studija izveidota Rakstniecības un mūzikas muzeja izstādē "Smacenis", kas veltīta mākslinieka statusam padomju stagnācijas gados. Ekspozīcijā skatāmas vairākas Imanta Ziedoņa piemiņas lietas un rokraksti.

Ieejot izstādē, skan Imanta Ziedoņa "Pasaka par smalku žogu" Kaspara Znotiņa lasījumā un aplūkojams tās manuskripts Imanta Ziedoņa rokrakstā.

Netālu tup arī lielākais no Ausmas Kantānes kolekcijas lāčiem, kuram Imants Ziedonis deva Andreja Upīša vārdu un mēdza piespraust savus padomju laika ordeņus, uztverdams tos kā vienu no laikmeta rotaļām.

"Kā kuriozs šodien izklausās kāda lasītāja vēstule, kas nosūtīta laikrakstam Rīgas Balss un kritizē epifāniju nesaprotamību. Nodeva laikmetam, bet vienlaikus mākslinieciski ļoti augstvērtīgs darbs, ir Imanta Kalniņa dziesma Ļeņinam ar Imanta Ziedoņa vārdiem," teic muzeja pārstāvji.

Akcijas dalībniekiem ieeja izstādē - bez maksas.

Audio: Imants Ziedonis, "Cik dīvaini...". No krājuma "Sirds dinamīts"

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Ziedonis_project_RMM_Janis.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Video: Imanta Ziedoņa dzejoļa "Puķuzirnis" ieraksts Rakstniecības un mūzikas muzejā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!