Foto: DELFI

Trešdien Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Uzraudzības padomes balsojumā pieņemts lēmums atteikties no piedāvājuma uzstādīt saules paneļus uz LNB ēkas jumta.

Vienlaicīgi LNB Uzraudzības padome nolēma, ka priekšlikumu uzstādīt saules paneļus varētu izskatīt kontekstā ar LNB infrastruktūras nākamo būvniecības kārtu īstenošanu, meklējot piedāvājumu ar lielākiem zaļās enerģijas atdeves rādītājiem un izdevīgāku finansiālo risinājumu atbilstoši pašreizējiem ekonomiskajiem apstākļiem, informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Annija Senakola.

Lai gan saules paneļu izmantošanas iniciatīva ir interesanta un atbalstāma no atjaunojamo resursu izmantošanas un vides ieguvumu viedokļa, šajā konkrētajā gadījumā jāņem vērā projekta izmaksas. Projekta īstenošana palielinātu uz šo brīdi aprēķināto LNB projekta finansējuma deficītu vēl par 1,18 miljoniem latu, norāda Kultūras ministrija.

Ņemot vērā saules paneļu atdeves rādītājus no vienas puses un ievērojamu izmaksu pieaugumu no otras puses, ministrija jau iepriekš norādīja, ka nepieciešams ļoti pārdomāts lēmums. Šajos ekonomiskajos apstākļos saules paneļi nav prioritāte LNB funkciju nodrošināšanā, uzskata ministrija.

Jau ziņots, ka LNB jaunās ēkas arhitekts Gunārs Birkerts pauda, ka "Gaismas pils" projektā saules paneļiem ir jābūt un to izmaksas ir pamatotas, apgalvoja būvfirmas "RBSSKALS" komunikācijas konsultants Jānis Andžāns.

Pēc arhitekta domām, ir būtiski apzināties to, ka saules paneļa uzstādīšanas izmaksas sevi neattaisnos pirmajos gados un šīs investīcijas atmaksāsies pēc vairākām paaudzēm.

Tāpat Birkerts norādījis, ka mūsdienu pasaulei ir nepieciešams, lai jebkura jaunā celtne dotu ieguldījumu sevis patērētās enerģijas ražošanā. Tādēļ, lai ēka sevi uzturētu, ir nepieciešams, lai enerģijas ražošanas mehānismi būtu ietverti pašā ēkā.

LNB gadījumā izstrādātais tehniskais risinājums faktiski paredzēja nevis vienkāršu saules paneļu uzstādīšanu uz bibliotēkas jumta, bet gan komplicētas sistēmas integrēšanu pašā ēkā. Proti, atšķirībā no citiem projektiem LNB jaunās ēkas projektā saules paneļi pildītu arī īpašas arhitektoniskas un jumta funkcijas, jo pēc būtības ir paredzēts uzstādīt stikla paneļu jumtu ar iebūvētām fotovoltiskām šūnām, kas ražos elektrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!