Foto: Publicitātes foto
Neraugoties uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas slēgšanu uz rekonstrukcijas laiku, kopējie apmeklējuma rādītāji LNMM struktūrvienībās 2013. gadā nav būtiski mainījušies. Tas liecina, ka sabiedrībai ir liela interese par kultūru un mākslu, un muzejs cer, ka šogad, kad Rīga ir kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu, tā pieaugs.

Kopējais apmeklējumu skaits Latvijas Nacionālā mākslas muzeja struktūrvienībās sasniedzis 277 753. Visaugstākais apmeklējums 2013. gadā bijis Mākslas muzejā "Rīgas Birža"– 122 605, pēc kura seko Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ar 92 419, izstāžu zāle Arsenāls ar 45 484, LNMM galvenā ēka ar 15 225 (atvērta apmeklētājiem līdz 11.02.2013) un Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs ar 2 020 lielu apmeklējumu.

Visapmeklētākā izstāde LNMM struktūrvienībās 2013. gadā bija izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas "No kara uz mieru. 1940.–1950. gadu mode" ar 23 335 augstu apmeklējumu, otro un trešo vietu ieņem izstādes Mākslas muzejā "Rīgas Birža": "Jūlijs Feders (1838–1909). Ainava" ar 17 000 lielu apmeklējumu un "Romantisma laiks. 19. gadsimta glezniecība no Jefa Rademakersa kolekcijas" ar 14 184 apmeklējumu. Ceturto un piekto vietu ieņem izstāžu zāles Arsenāls izstādes "Ilmārs Blumbergs: "Es nemiršu"" ar 8 514 un "Purvīša balva 2013" ar 7 575 lielu apmeklējumu.

Ievērojamu skatītāju interesi piesaistīja izstādes, kuru norises laikā notika akcija Muzeju nakts: izstādi "Lehs Majevskis. 4 kustīgi dzejoļi" Mākslas muzejā "Rīgas Birža" kopumā apmeklēja 17 823 cilvēki, izstādi "Māris Maskalāns. Nagļi LV–4631" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja aplūkoja 12 363 cilvēki, savukārt izstāžu zāles Arsenāls izstāde "Latviešu māksla trimdā" paliks 11 484 apmeklētāju atmiņā.

Aizvadītajā gadā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs realizējis arī plašu izglītojošo darbu: visās struktūrvienībās kopumā novadītas 799 ekskursijas un 493 muzejpedagoģiskās nodarbības. No programmām 2013. gadā populārākās bijušas "Sarunas muzejā" un "Stunda muzejā", kas notiek visos LNMM muzejos, zīmēšanas nodarbības "Es un māksla", kas 2013. gadā norisinājās izstāžu zālē "Arsenāls" un Mākslas muzejā "Rīgas Birža", kā arī Mākslas muzeja "Rīgas Birža" programmas "Telpa, Tērps un Tēls", "Terra incognita" ("Nezināmā zeme").

Visapmeklētākās nodarbības bijušas auduma apdrukas darbnīcas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, arvien pieprasītāka kļūst "Dzimšanas diena muzejā", kuru piedāvā Mākslas muzejs "Rīgas Birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs.

Muzejos notikuši dažādi kultūras pasākumi. Īpaši lielu sabiedrības atsaucību pērn piedzīvojis Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja uzsāktais pasākumu cikls "Vārds Latvijas dizaineriem", kā arī klasiskās mūzikas koncerti Mākslas muzejā "Rīgas Birža".

Nozīmīgākie notikumi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja dzīvē 2013. gadā bijuši tā galvenās ēkas rekonstrukcijas uzsākšana un Eiropas Muzeju speciālās balvas piešķiršana Mākslas muzejam "Rīgas Birža", ierindojot to astoņu veiksmīgāko pēdējo divu gadu laikā jaunatklāto muzeju Eiropā kategorijā.

LNMM 2014. gadam izvirzītās prioritātes ir veiksmīga Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas projektu realizācija, darbs pie projektiem 2015. gada pirmajā pusē saistībā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē un gatavošanās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas atvēršanai pēc rekonstrukcijas.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir lielākā profesionālās mākslas krātuve valstī, kas ieņem nozīmīgu vietu kultūras vērtību uzkrāšanā, saglabāšanā, popularizēšanā Latvijā un ārvalstīs. Muzeja struktūrā ietilpst galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā (slēgta uz rekonstrukcijas laiku kopš 12.02.2013), izstāžu zāle "Arsenāls", Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Mākslas muzejs "Rīgas Birža".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!