Foto: Valters Lācis

26. janvārī pulksten 12.00 (un līdz pat vasarai katra mēneša pēdējā sestdienā) ģimenes ar bērniem aicinātas apmeklēt izstādi "Latvijas gadsimts" Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Īpaši bērniem muzejs izveidojis nodarbību, kurā mazie vēstures interesenti kopā ar gidu var iepazīt izstādi un pildīt uzdevumus izstādes ceļvedī. Nodarbības apmeklējums – bez maksas, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Nelielā grāmatiņa domāta jaunāko klašu skolēniem, un tās saturs veidots atbilstoši šīs vecuma grupas uztverei. Ar ceļveža palīdzību bērni var pilnvērtīgāk apskatīt izstādi kopā ar pieaugušajiem, un, sekojot skolas burtnīcas izmēra grāmatiņas "Soli pa solim" ieteikumiem, mērot Latvijas vēstures ceļu no 1918. gada līdz mūsdienām.

Grāmatiņas struktūra atbilst izstādes "Latvijas gadsimts" struktūrai, kurā Latvijas simt gadi sadalīti desmitgadēs, atkāpjoties pagātnē līdz tautas un nācijas veidošanās procesiem un beidzot ar mūsdienām. Katru laikposmu izdevumā raksturo īss apraksts un ilustrācijas. Pildot uzdevumus, mazais izstādes viesis var iejusties attiecīgajā laika periodā. Bet piktogrammas palīdz izstādē vieglāk atrast audio- un videoierakstus, kā arī konkrētus priekšmetus.

Cauri visam ceļvedim vijas laika līnija, vēstot par būtiskākajiem notikumiem valsts vēsturē. Pēdējā lappusē notikumu uzskaitījumu var turpināt pats grāmatiņas lietotājs.

Ceļvedi var lietot aktīvi un radoši, iesaistot uzdevumu risināšanā arī vecākus, vai arī ņemt to līdzi uz mājām vēlākai aizpildīšanai un lasīšanai. To veidojuši Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Muzejpedagoģijas un izstāžu nodaļas speciālisti sadarbībā ar dizaina biroju H2E.

Nākamā nodarbība – 23. februārī.

"Latvijas gadsimts" ir 68 Latvijas muzeju veidota izstāde par Latvijas vēsturi, kas no 2018. gada 4. maija ir apskatāma Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā Rīgā, Izstāde "Latvijas gadsimts" ir viens no vērienīgākajiem Latvijas simtgades kultūras programmas notikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!