Foto: Jānis Saliņš

Žaņa Lipkes memoriāla direktore un sabiedriskā aktīviste Lolita Tomsone saņēmusi ordeņa "Par nopelniem" Nopelnu krustu ar lenti. Tomsone tika apbalvota saistībā ar 75. gadadienu kopš kara beigām par viņas izcilo ieguldījumu sabiedrības labā.

Vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis Dāvids Bartelss 30. septembrī svinīgā ceremonijā pasniedza ordeni Vācijas vēstniecības rezidencē. Sarīkojumā piedalījās gan Lolitas Tomsones ģimenes locekļi un līdzgaitnieki, gan arī Latvijas pilsoniskās sabiedrības, ebreju kopienas, kā arī mediju un politikas pārstāvji.

Tika īpaši izcelts Lolitas Tomsones devums atmiņu kultūras attīstībā Latvijā. Viņa pirmo reizi kopš 1991. gada Latvijā radījusi jaunu, aptverošu pieeju piemiņas iemūžināšanai un godināšanai, kas, pārsniedzot etniskās robežas, aptver visu pilsonisko sabiedrību un izmainījusi līdzšinējo Latvijā ierasto atmiņu kultūru. Viņas 2016. gadā uzsāktā iniciatīva palīdzēja iedibināt Rumbulas slaktiņa (1941) kopīgās piemiņas tradīciju pie Brīvības pieminekļa. Kā Žaņa Lipkes memoriāla direktore viņa pievērš lielu uzmanību izglītības aspektam, lai īpaši uzrunātu jauniešus un memoriālam dotu iespēju darboties ne tikai kā muzejam, bet arī kļūt par sarunu telpu, kurā tiek izvērtēti arī sociālās atstumtības riski modernajā sabiedrībā. Bez tam Lolita Tomsone ir arī Latvijas pilsoniskās sabiedrības ikona, kas pazīstama arī kā sieviešu tiesību aktīviste.

Vācijas Federatīvās Republikas ordenis "Par nopelniem" tiek piešķirts Vācijas un citu valstu iedzīvotājiem par īpašiem sasniegumiem politikas, saimnieciski-sociālajā un intelektuālajā jomā, kā arī par visiem cita veida īpašiem nopelniem Vācijas Federatīvās Republikas labā, piemēram, sociālajā un labdarības jomā. Tas ir vienīgais vispārējais apbalvojums par nopelniem Vācijā un līdz ar to visaugstākais apbalvojums, kuru Vācijas Federatīvā Republikas piešķir par ieguldījumu sabiedrības labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!