Foto: F64

Šogad akcijas "Muzeju nakts" muzeju apmeklētāju kopējais skaits bija 219 111 cilvēku, liecina Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālās komitejas apkopotā informācija par akcijas "Muzeju nakts" norisi.

Jāņem vērā, ka kopējais apmeklējums ir lielāks, jo dati ir apkopoti tikai par muzejiem. Kā jau ziņots, akcijas laikā apmeklētājiem bija atvērti ne tikai muzeji, bet arī daudzi Latvijas dievnami, kultūrvēsturiskas celtnes, valsts pārvaldes iestādes, bibliotēkas, teātri, Saeimas nams un Valsts prezidenta pagaidu rezidence – Melngalvju nams, portālu "Delfi" informē Kultūras ministrijā.

Apkopotie dati liecina, ka līdz šim lielākais apmeklētāju skaits ir bija 2011.gadā – 271 036 apmeklētāji, savukārt mazākais – 2006.gadā, kad akcijā piedalījās ap 128 800 apmeklētāju. Akcijas rīkotāji lēš, ka šogad, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nedaudz samazinājies apmeklētāju skaits Rīgā, jo uz rekonstrukciju ir slēgts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Rīgas Motormuzejs. Šogad visapmeklētākie muzeji Rīgā bija Latvijas Kara muzejs (22437 apmeklētāji), Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs (11 105 apmeklētāji) un Mākslas muzejs "Rīgas Birža" (11 621 apmeklētāji).

Salīdzinot ar 2012. gadu, nedaudz pieaudzis apmeklētāju skaits Kurzemes un Latgales muzejos. Latgalē šogad bija – 11 288 akcijas apmeklētāji, savukārt Kurzemē – 26 618. Apmeklētākie muzeji Kurzemē – Liepājas muzejs (9000 apmeklētāji), Ventspils muzejs (3104 apmeklētāji) un Tukuma muzejs (6608 apmeklētāji). Savukārt visapmeklētākie muzeji Latgalē bija Daugavpils muzejs (4000 apmeklētāji), Latgales Kultūrvēstures muzejs (3180 apmeklētāji) un Krāslavas vēstures un mākslas muzejs (1250 apmeklētāji). Visvairāk apmeklētāji Vidzemē devās uz Valmieras muzeju (9579 apmeklētāji), Turaidas muzejrezervātu (7400 apmeklētāji) un Cēsu muzeju (7000 apmeklētāji). Apmeklētākie muzeji Zemgalē bija Ģ.Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejs (4823 apmeklētāji), Bauskas pils (2457 apmeklētāji) un Dzelzceļa vēstures muzeja ekspozīcija Jelgavā (1868 apmeklētāji).

ICOM Latvijas Nacionālās komitejas priekšsēdētāja un akcijas "Muzeju nakts" koordinatore Gundega Dreiblate secina, ka "šogad apmeklētāji bija ieinteresētāki un arī disciplinētāki. Nekādi starpgadījumi muzejos nav konstatēti. Novērojumi liecina, ka rindas nebija tik garas kā citos gados, ko var izskaidrot ar to, ka akcijā "Muzeju nakts" piedalījās ne tikai muzeji, bet arī citas iestādes, piedāvājot iepazīties ar daudzveidīgu programmu, ka bija saistīta ar šā gada devīzi: "Zaļā krāsa - mežs." Tas deva iespēju cilvēkiem ilgāk uzkavēties muzejā un izbaudīt radošo atmosfēru."

"Akcijas mērķis – pievērst sabiedrības uzmanību muzejiem, iedrošināt cilvēkus tos apmeklēt – ir sasniegts. Svarīgākais, lai apmeklētāji akcijas laikā iegūst jaunas un pozitīvas emocijas, kā arī stimulu apmeklēt muzejus. Ar vien vairāk dalībnieku piedalās akcijā "Muzeju nakts", savukārt apmeklētāju interese iedziļināties šo kultūras iestāžu piedāvātajā saturā ar katru gadu pieaug. Tas nozīmē, ka "Muzeju nakts" ir izdevusies," secina Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!