Foto: Publicitātes foto
Nedēļas nogalē, 4. un 5. jūnijā notiks tradicionālais Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus, portālu, kas labākos amatniekus, rokdarbniekus un tautas māksliniekus pulcēs jau 46. reizi, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Šis ir Latvijas kultūras dzīvē viens no nozīmīgākajiem un vērienīgākajiem tautas mākslas pasākumiem, kuru apmeklē vairāki desmiti tūkstoši muzeja viesu gan no Latvijas, gan no ārvalstīm, uzsver muzeja pārstāvji.

Gadatirgus ir arī izstāde, kura parāda tautas lietišķās mākslas labākās tradīcijas un amatniekus. Amatnieku degsme šajās dienās ir salīdzināma ar koristiem un dejotājiem Dziesmu un deju svētku laikā, kad, uzvelkot tautas tērpu, var ar lepnumu rādīt tautai savu darbu un izjust neatkārtojamu kopības sajūtu – tā gadatirgus atmosfēru raksturo muzejnieki.

Šogad gadatirgū būs arī plaša kultūras programma, kas norisināsies uz Rietumu skatuves, pie Rietumu vārtiem no plkst. 9.00 līdz 16.30. Abas gadatirgus dienas priecēs apmeklētājus ar folkloras kopu, deju kolektīvu un koru uzstāšanos, kā arī brīvdabas amatierteātru izrādēm. Sadarbībā ar Latvijas Universitātes Indijas studiju un kultūras centru – abas dienas no plkst. 9.00 varēsiet izvingrināties, sveikt sauli kokles pavadībā. Gadatirgus rīkotāji iesaka līdzi ņemt jogas paklājiņus.

Brīvdabas muzeja gadatirgus ir īpašs ne tikai ar amatnieku, bet arī latviešu tradicionālo ēdienu klāstu un lielo Latvijas pārtikas ražotāju un zemnieku dalību. Šogad, godinot īpašo Gadatirgus tradīciju, kulinārā mantojuma pērli piparkūku, tiks rīkots piparkūku konkurss. Gardāko, skaistāko un Gadatirgum visraksturīgāko piparkūku palīdzēs noteikt Kūku karu žūrija – Normunds Skauģis un Briede Ilze.

Būs iespēja iegādāties žāvētu gaļu, kūpinātas zivis, pašceptu maizi, nēģus, piparkūkas, medu, kliņģerus un daudzus citus gardumus. Plašajā pļavā pie Juglas ezera apmeklētāji varēs baudīt šķovētus kāpostus, ceptus kartupeļus un latviešu alus darītavu darināto alu.

Foto: Publicitātes foto

Muzejs ir īpaši domājis par pašiem mazākajiem gadatirgus apmeklētājiem. Mazos priecēs plašais rotaļu klāsts, izjādes ar zirgiem, muzejā izvietota arī pārtinamā istaba. Pirmskolas vecuma bērniem ieeja muzejā bez maksas.

Gadatirgus rīkotāji iesaka uz Brīvdabas muzeju doties ar sabiedrisko transportu. Rīgas satiksme ir nodrošinājusi papildus reisus gadatirgus dienās, kā arī aktīvākajiem – līdz muzejam ved veloceliņš. Pie Rietumu vārtiem tiks nodrošinātas bezmaksas apsargātas velosipēdu novietnes, kuras darbosies abas pasākuma dienas no plkst. 9.00 līdz 17.30.

Ieeja uz gadatirgu nodrošinātā no muzeja Galvenās ieejas – Brīvdabas ielā 21, Vējdzirnavu ielas, Rietumu vārtiem un Saimniecības vārtiem Berģos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!