Foto: Arhīva foto
No 2. līdz 8. novembrim, atzīmējot Latvijā zināmākā cilvēku glābēja Žaņa Lipkes 120. dzimšanas dienu, norisināsies simpozijs ar plašu programmu. Nedēļas laikā memoriālā tiks prezentēta grāmata "Lipke's List" (Lipkes saraksts), atklāta Diānas Dimzas-Dimmas izstāde "Mājvieta", kā arī prezentēta virtuālās realitātes pieredze "Lipkes bunkurs" – pirmais šāda veida projekts Latvijas muzejos.

Simpozija ietvaros norisināsies starptautiska konference “Pilsoniskā drosme demokrātiskai nākotnei” sadarbībā ar Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtu. Nedēļas nogalē notiks Jāņa Znotiņa režijā tapušās izrādes bērniem un vecākiem “Puika ar suni” seansi. Šie un citi notikumi ir bez maksas.

Simpozija mērķis ir Žaņa Lipkes 120. jubilejas gadā pievērst sabiedrības uzmanību pilsoniskās drosmes un līdzdalības tēmai, kā arī iezīmēt Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra “Drosmes māja” izveides plānus. Godinot Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, pasākumu programma norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Grāmatas “Cilvēkglābējs Žanis Lipke” ievadā memoriāla dibinātājs Māris Gailis raksta: “Latviešu sabiedrībā Žaņa Lipkes vārds it kā zināms, taču nav bieži minēts. Domāju, ka izceļot Lipkes fenomenālo darbību un citu glābēju stāstus, varētu mēģināt parādīt medaļas otru pusi – to, ka starp latviešiem, kā jebkurā tautā, ir bijuši ne tikai nelieši, bet arī svētie. Tādējādi Lipkes muzejs kļuva arī par latviešu lietu – Žanis Lipke bija latvietis, kura stāsts jāizstāsta mums pašiem.”

Simpozija programma:
Pirmdiena, 2. novembris:
Simpozija atklāšana ar grāmatas “Lipke’s List” atvēršanu un lasījumiem.
Norises vieta: Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

Otrdiena, 3. novembris:
Diānas Dimzas-Dimmas izstādes “Mājvieta” atklāšana
Izstāde veidota, atsaucoties un mazāk zināmajiem, bet precīzi dokumentētajiem cilvēkglābšanas pieredzes stāstiem 2. pasaules kara laikā un ikdienas māju pieredzi šodienas Latvijas ikdienā.
Norises vieta: Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

Trešdiena, 4. novembris:
Jauno mediju mākslinieku (Ieva Vīksne, Līga Vēliņa, Kaspars Lēvalds, Lauris Taube) radītā “Lipkes bunkura” virtuālās realitātes pieredzes atklāšana
Norises vieta: Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

Ceturtdiena, 5. novembris:
Latvijas Universitātes un Žaņa Lipkes memoriāla konference “Pilsoniskā drosme demokrātiskai nākotnei – Žanim Lipkem 120”.
Norises vieta: Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrs, Kalpaka bulvāris 4. Konferencei būs iespējams sekot līdzi arī tiešraidē.

Piektdiena, 6. novembris:
Jauniešu videofilmu skate “Ko man nozīmē drosme?”, filmas “The Last Laugh” demonstrēšana, sarunas par drosmi, humoru un sensitīvām tēmām.
Norises vieta: Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

Sestdiena, svētdiena, 7.-8. novembris:
Sietspiedes darbnīcas ar Diānu Dimzu-Dimmu, virtuālās realitātes pieredze jauno mediju mākslinieku pavadībā, Jāņa Znotiņa režijā tapušo “Istabas teātra” izrādes bērniem un vecākiem “Puika ar suni” seansi.
Norises vieta: Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

Jau iepriekš ziņots, ka 30. septembrī, svinīgā ceremonijā Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone saņēmusi Vācijas Federatīvās Republikas ordeņa „Par nopelniem“ Nopelnu krustu ar lenti. Tas ir visaugstākais apbalvojums, kuru Vācija piešķir par ieguldījumu sabiedrības labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!