Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc piedalīšanās pret Krievijā izsludināto mobilizāciju vērstā dzejas lasījumā Maskavā aizturēts dzejnieks un aktīvists Artjoms Kamardins ar līdzgaitniekiem. Medijs "Novaja Gazeta. Eiropa" raksta, ka Kamardins policijas iecirknī esot piekauts un pat izvarots ar hanteli, bet vēlāk piespiests kameras priekšā atvainoties par savu rīcību.

Izdevums "Novaja Gazeta" vēsta, ka krievu dzejnieks un aktīvists Artjoms Kamardins kopā ar savu draudzeni Aleksandru Popovu un līdzgaitnieku Aleksandru Meņjukovu 26. septembrī tika aizturēti savā dzīvoklī Maskavā, kur policija arī veikusi kratīšanu. Aizturēto advokāts Leonīds Solovjovs iepriekš izdevumam norādījis, ka kratīšanas laikā dzīvoklī nav ielaists. Visi trīs aktīvisti aizturēti un nogādāti policijas iecirknī, viņiem izvirzītas apsūdzības par naida kurināšanu.

Par iemeslu aizturēšanai kļuva Kamardina uzstāšanās 25. septembrī notikušajos "Majakovska lasījumos" pie Vladimira Majakovska pieminekļa Maskavas centrā. Lasījumu rīkotāji izziņoja, ka tie ir vērsti pret šobrīd Krievijā aktīvi notiekošo mobilizāciju. Izdevuma avoti informējuši, ka Kamardins iecirknī esot pamatīgi piekauts, kā arī policijas darbinieki viņu izvarojuši ar hanteli. Policisti esot arī ierakstījuši video ar Kamardina spīdzināšanu un demonstrējuši viņa draudzenei, kā arī ņirgājušies par viņu, iespaidojuši fiziski un draudējuši ar grupveida izvarošanu.

Vēlāk televīzijas kanālam "REN" piederošajā "Telegram" kanālā "112" tika publicēts video, kurā Kamardins atvainojas "daudznacionālajai krievu tautai", bet uz viņa sejas redzamas sitienu pēdas. Video atvainojas vēl divi cilvēki, kas arī piedalījušies lasījumā, un minētais kanāls vēsta, ka viņi kopā ar Kamardinu "ņirgājušies par Donbasā notiekošo, krievu karavīriem un viņu radiniekiem."

Šis nav vienīgais gadījums, kad Krievijas varasiestādes vēršas pret literāru darbu radītājiem. Medijs "CurrentTime" ziņo, ka Novosibirskā dzejniecei Katalisai Goldinai piespriests 40 tūkstoš rubļu (ap 710 eiro) liels naudas sods par pretkara dzejoli, kurā esot "diskreditēta Krievijas armija". Dzejniece pati norāda, ka dzejolī ne tikai paudusi pretkara nostāju, bet arī slavējusi Ukrainu. Goldinai šis ir jau trešais naudas sods, ko Krievijas varas iestādes piespriedušas kopš kara sākuma, balstoties uz pantu par Krievijas armijas diskreditāciju.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā izsludināja valstī daļēju mobilizāciju, lai iegūtu vairāk karavīru nosūtīšanai karot uz Ukrainu. Putina lēmums izraisījis valstī protestus un jaunu vīriešu bēgšanu uz ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!