Foto: DELFI

Ceturtdien, 12. jūnijā, pulksten 13.17 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) saņemta ziņa, ka Gaismas pilī starp pirmo un otru stāvu iestrēdzis lifts un tajā iesprostoti vairāk nekā 20 cilvēki.

"Diemžēl ap plkst.13:00 notika tehniska kļūme ar skatu liftu, kurā tobrīd atradās bibliotēkas apmeklētāji un LNB pārstāvis - ekskursijas gids. Ap plkst.13:25 ēkā ieradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un visi liftā esošie cilvēki tika operatīvi evakuēti," notikušo skaidro LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Visiem, kam bijusi nepieciešama mediķu palīdzība, tā ir sniegta. Cilvēki atbrīvoti, izsitot liftā stiklu.

Kā portālu "Delfi" informē VUGD pārstāve Inga Vetere, dažiem liftā iesprostotajiem kļuvis slikti. Notikuma vietā ieradušās astoņas ugunsdzēsēju automašīnas, trīs neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas, kā arī policijas auto.

Kā portālu "Delfi" informē LNB runasvīrs Augusts Zilberts, pagaidām nav precīzas informācijas, cik cilvēku atradās liftā, taču ekskursiju grupas tika komplektētas 21 cilvēka sastāvā - 20 ekskursanti un viens gids.

Notikuma vietā pabijušā iekšlietu ministra Riharda Kozlovska padomniece Daiga Holma portālu "Delfi" informēja, ka pēc notikušā incidenta ēkas īpašniekiem būs jānodrošina papildu pārbaudes, lai noskaidrotu lifta iestrēgšanas iemeslus. Cita starpā, būs jāvērtē arī tas, vai liftā ir nodrošināta pietiekama skābekļa padeve un cik ilgi līdzīgu situāciju gadījumā tajā var atrasties cilvēki, kas nesaņem ārēju palīdzību.

Kozlovskis uzteic notikuma vietā strādājušo glābēju darbu, kas bijis ļoti operatīvs. Šajā situācijā tas bijis ārkārtīgi būtiski, jo iesprostoto cilvēku vidū varēja sākties panika, turklāt dažiem cilvēkiem jau bija palicis slikti.

"Ļoti atvainojamies par šo tehnisko negadījumu. Šobrīd veicam izmeklēšanu, tiek pārbaudīti arī visi pārējie lifti, lai novērstu jebkādu iespēju, ka tamlīdzīgas kļūmes varētu atkārtoties.

Esam ļoti pateicīgi apmeklētājiem par pacietību. Gaismas pils turpina darbu, uzņem apmeklētājus šodien, kā arī gaidīs visus interesentus atvēršanas dienu pasākumos rīt un nedēļas nogalē," stāsta LNB direktors Andris Vilks.

"Šobrīd visas notikušajā incidentā iesaistītās puses precizē informāciju, bet pēc pirmajām ziņām, kas tika saņemtas, liftā bija vismaz 22 vai 25 personas, kas nozīmē, ka lifts nav bijis pareizi ekspluatēts un ir ticis pārslogots," norāda LNB būvnieks „Nacionālā Būvkompāniju apvienība”. Paziņojumā arī skaidrots, ka maksimālais pasažieru skaits liftā ir 21 cilvēks.

"Visus liftus jaunajā LNB ēkā uzstādīja uzņēmums AS “Latvijas lifts Šindlers”, un uzņēmuma pārstāvji šobrīd strādā notikuma vietā, tiek noņemti dati no lifta vadības sistēmas jeb „melnās kastes”, kas arī uzrādīs un palīdzēs saprast kļūdas iemeslu.

Laikā, kad tika gatavoti visi nepieciešamie dokumenti ēkas nodošanai ekspluatācijā, atbildīgās institūcijas veica arī visu jaunās LNB ēkas liftu inspekciju, kā arī ieguva liftu testu rezultātus, kas apliecināja uzdoto ekspluatācijas parametru pietiekamību, un tie tika atzīti par drošiem un ekspluatācijai atbilstošiem," teikts „Nacionālās Būvkompāniju apvienības” paziņojumā.

"Visas turpmākās dienas ēkā dežūrēs lifta uzstādītāju uzņēmuma deliģēts mehāniķis," akcentē LNB ēkas ekspluatācijas inženieris Didzis Paegle.

LNB pārstāvji atgādina, ka no 12. līdz 15.jūnijam LNB rīko īpašu jaunās ēkas stāvu atvēršanas pasākumu "Kaskādes", kura laikā apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar Gaismas pili - gan organizētās ekskursijās un individuāli, gan iesaistoties radošās aktivitātēs - katru dienu tematiski izceļot kādu no stāviem un tā saturu.

Jau vēstīts, ka 12. jūnijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka vēra durvis apmeklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!