Sestdien, 29. janvārī, kinoteātrī "Kino Citadele" sāks izrādīt multimediālo dejas izrādi "Latviju zīmēs rotāties", kurā trīs mēnešu tapšanas laikā piedalījušies vairāk nekā 600 latviešu skatuviskās dejas dejotāji no 17 Latvijas A grupu ansambļiem.

Kā norāda uzveduma veidotāji, "Latvju zīmēs rotāties" ir nebijis un īpašs notikums latviešu skatuviskās tautas dejas vēsturē - ierastā stadiona vai skatuves formāta vietā, zīmes kārtosies digitālā vidē, saplūstot tehnoloģijai ar tradīciju, deju rakstiem ar animācijām un montāžas iespējām uz lielākā kino ekrāna Ziemeļeiropā - "Forum Cinemas" "iSENSE" zālē. Savukārt 15 oriģinālus tautasdziesmu tekstos balstītus skaņdarbus varēs klausīties "Dolby Atmos" 3D skaņu tehnoloģijā.

Projektu īsteno mākslinieciskā darba grupa - idejas autore un horeogrāfe inscenētāja Dagmāra Bārbale, režisors Reinis Suhanovs, komponists Mārtiņš Miļevskis, vokālo aranžējumu autore Laura Leontjeva, video režisors Reinis Blūms un skaņu režisors Kaspars Bārbals.

Horeogrāfe Dagmāra Bārbale stāsta: "Ir pienācis ilgi gaidītais brīdis, kad individuāli safilmētie dejotāji beidzot satiksies kopīgos dejas rakstos un pulsējošās latvju zīmēs. Gluži kā laikā pirms pandēmijas - "viens" atkal kļūs par "mēs". Laikā, kad amatiermākslas darbība joprojām saskaras ar ierobežojumiem, tikties šāda veida mākslas darbā ir īpaši nozīmīgi. Ceram, ka šī izrāde dos spēku un iedvesmu katram tās skatītājam pat šķietami bezcerīgākajās situācijās rast risinājumus, lai turpinātu darīt to, ko mīli."

Dalība multimediālās dejas izrādes "Latvju zīmēs rotāties" filmēšanā bija izaicinājums un īsts sajūtu karuselis ikvienam dejotājam. Kā pēc filmēšanās atzinuši TDA "Katvari" dejotāji: "Katrs izaicinājums ir izaugsmes iespēja, kas mums tika piedāvāta un kopīgiem spēkiem realizēta. Tā bija mūsu pirmā "uzstāšanās" šosezon, kuras dēļ ansamblis varēja atkal sanākt kopā un justies dzīvs, vajadzīgs."

Garajā filmēšanas procesā iegūti 30 000 video faili jeb 196 stundu garš materiāls, lai taptu aptuveni stundu ilga multimediāla dejas izrāde. "Sākotnēji pat nebijām aptvēruši, cik liels un apjomīgs būs kaut viena dejotāja iefilmētais materiāls pēc 40 minūšu dejošanas, taču ātri vien nācās pielāgoties un "uzbūvēt" jaudīgu failu glabāšanas sistēmu," komentē video režisors Reinis Blūms.

Izrādes muzikālo daļu veidojis komponists Mārtiņš Miļevskis, Saulkrastu koris "Anima", Bungu un dūdu mūzikas grupa "Auļi", mūziķi Otto Trapāns, Undīne Balode, Jānis Kalniņš un Latvīte Cirse. Īpaši šim projektam pielāgotajā studijā "Lauska" mūzikas inženieris Kaspars Bārbals balsis un mūziku instrumentus apvienojis daudzdimensiju skaņas kvalitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!