Foto: Reuters/Scanpix
Viens no prestižākajiem apbalvojumiem arhitektūrā, Prickera balva, šogad piešķirta japāņu arhitektam Šigeru Banam, kurš vairāk kā divus gadus desmitus no vienkāršiem materiāliem veidojis mitekļus cilvēkiem, kas cietuši no dabas katastrofām un palikuši bez jumta virs galvas, ziņo CNN.

57 gadus vecais arhitekts saviem darbiem izvēlas vienkāršus materiālus - papīru, kartonu, koku. 1995.gadā pēc zemestrīces Kobē viņš no alus kastēm un smilšu maisiem uzbūvēja pagaidu mājas vjetnamiešu bēgļiem, bet 2011.gadā, kad Japānu piemeklēja spēcīga zemestrīce un cunami, arhitekts radīja mitekļus no kravas konteineriem.

Tieši par to - humanitārisma un estētikas aspektu ieviešanu arhitektūrā - Banam piešķirta prestižā balva.

Viņa jaunākais darbs ir baznīca Kraistčērčā, Jaunzēlandē, kas veidota no kartona caurulēm. Arhitekta izcilākais darbs ir Pompidū centra filiāle Mecā, Francijā.

"Es neredzu starpību starp monumentālo arhitektūru un pagaidu konstrukcijām katastrofu skartajos reģionos," saka Bans, kura ēkas sniedz patvērumu nelaimju piemeklētiem ļaudīm no Ruandas līdz Ķīnai. "Šie darbi man sniedz tikpat lielu gandarījumu."

Prickera balvu ir saņēmuši Sidnejas Operas, "Tate Modern" muzeja, Londonas "Millenium" tilta, Braziljas katedrāles un citu pasaulslavenu arhitektūras šedevru autori. Balvā laureāti saņem arī 100 000 ASV dolārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!