Foto: Publicitātes foto
No 14.oktobra līdz 6.novembra Rīgā, Tabakas fabrikā un uz AB Dambja notiks skaņu mākslas izstāde "Resonance Riga". Ievadot šo izstādi un popularizējot skaņu mākslu, 14.oktobra vakarā Tabakas fabrikā spēlēs aktuālais Mančestras elektroniskās mūzikas producents "Holy Other", portālu "Delfi" informē organziatori "Skaņu mežs".

Šis jaunais britu mūziķis pārstāv to, ko šobrīd visai savdabīgi dēvē par "raganu hausmūziku" (witch-house). Tīri semantiski ar raganām tur tik daudz sakara, ka žanra bēdīgi slavenie pionieri "Salem" izvēlējušies sev nosaukumu, kas paņemts no vietas, kur 17.gadsimta beigās notika skandalozas un traģiskas raganu prāvas. Taču muzikāli "Salem" un viņu nedaudzo domubiedru, tostarp "Holy Other" un "oOoOO", daiļrade tiešām ir visai pagānisks pasākums – salta, narkotiska un sintētiska r'n'b vokālu, tehno un spocīgu sintezatoru vira. "Holy Other" mūziku izdod minētajā žanrā specializējusies "Tri Angle Records" izdevniecība. Viņš ir populārajai mūzikai tuvākais šī žanra mākslinieks, tajā izpratnē, ka viņš ir "pieejamākais". Lai arī viņa mūzika ir "raganu" žanram atbilstoši draudīga, to kompensē tās grēcīgais juteklīgums un suģestija. Vokālu manipulācija "Holy Other" debijas minialbumā "With U" tiek salīdzināta ar "Burial" slaveno albumu "Untrue".

Skaņu māksla ir autonoms mākslas novirziens, kas ir radies mūzikas un tēlotājmākslas krustcelēs. Līdz ar industrializāciju pasaulē ir ielauzušās arvien vairāk skaņas un iztēle tās ļauj uztvert muzikāli. Būtībā tas nav nekas jauns - jau kopš senatnes cilvēki skaņas traktē muzikāli, piemēram, putnu dziesmas. Skaņu mākslai kā žanram rasties ir palīdzējuši spēcīgi mikrofoni un sensori, kas skaņu ļauj uztvert pilnīgāk un tehnoloģijas, kas ļauj ar to veiksmīgi manipulēt. Skaņu mākslu no mūzikas atšķir fakts, ka mūzika pamatā tiek uztverta kā skaņdarbs ar sākumu un beigām. Skaņu mākslas darbiem turpretim drāma starp sākumu un beigām bieži ir nebūtiska: fokusā ir individuālās skaņas raksturs, tās attiecības ar telpu un arhitektūru, vai kāda noteikta skaņu aina. Skaņu māksla bieži izpaužas kā skaņa "notverta" telpā vai "skulptūrā". Tādējādi tā vieno mūziku un instalāciju mākslu. Skaņa ir kļuvusi par sava veida "mālu", ko var veidot teju skulpturāli.

"Resonance Riga" izstādē būs apskatāmi Evelīnas Deičmanes, Esteres Venrojas (Esther Venrooy), Pjēra Bertē (Pierre Berthet), Maias Urstādes (Maia Urstad) un Stefana Rumela darbi. Stefana Rumela darbs jau ir apskatāms uz AB Dambja. Latviešiem iespējams interesantākais būs šim projektam speciāli veidotais starptautisku atzinību gūstošās latviešu mākslinieces Evelīnas Deičmanes darbs. Tas tapis skaņu mākslas rezidencē Berlīnē, kura tika nodrošināta nepieradinātās mūzikas biedrības "Skaņu mežs" un skaņu mākslas tīmekļa "Resonance" sadarbības rezultātā.

"Holy Other" koncerts notiks agrākajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58. Biļete iepriekšpārdošanā maksā 5 latus, bet pie ieejas – 7 latus. Biļetes ir nopērkamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un www.bilesuserviss.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!