Foto: Publicitātes foto

20 000 dziedātāju, diriģentu, klausītāju un preses pārstāvju klātbūtnē 2012. gada Pasaules koru olimpiādes organizētāja Sinsinati simboliski nodevusi olimpiādes karogu Rīgai, kur 2014.gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada ietvaros notiks nākamā Pasaules koru olimpiāde, portālu "Delfi" informē nodibinājuma "Rīga 2014" pārstāvji.

"Patiess gandarījums par mūsu meitenēm no "Latvian Voice", kuras ir labākās koristes pasaulē! Tā ir izcila reklāma Pasaules koru olimpiādei Rīgā 2014. gadā. Koru olimpiāde Rīgā būs viens no galvenajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem. Tā ir lieliska iespēja aicināt pie mums tūristus no visas pasaules," norādīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

"Sinsinati olimpiādes noslēguma koncertā līdz ar ASV slavenībām piedalījās arī vokālais ansamblis "Latvian Voices". Publika mūsu meitenēm uzgavilēja kā īstām zvaigznēm - viņas bija pamanītas un gaidītas. Pēc "Latvian Voices" uzstāšanās daudzie klausītāju tūkstoši vēlreiz varēja redzēt Ērika Ešenvalda komponētās "Mana dziesma" ("My song") videoversiju. Dziesma ar indiešu dzejnieka Rabindranata Tagores vārdiem 2014. gadā būs Rīgas olimpiādes himna. Tās izpildījuma laikā skatītāji dziedāja līdzi, turot rokās Rīgas olimpiādes suvenīru - vēdeklīti ar dziesmas tekstu, Mežaparka Lielās estrādes attēlu un aicinājumu dziedāt kopā 2014. gadā Rīgā. Pavisam Sinsinati ielās un koncertzālēs šajās dienās tika izdalīti 10 000 šādu suvenīru," atklāj nodibinājuma "2014" pārstāvji.

Sinsinati mērs Marks Melorijs (Mark Mallory), tiekoties ar Rīgas domes priekšsēdētāju, kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi un nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāju Diānu Čivli, dalījās pieredzē un apsveica Rīgu ar lielisko iespēju, ko sniedz šāds vērienīgs starptautisks pasākums. Pasākuma organizatori lēš, ka koru olimpiāde Sinsinati pilsētai nesusi 73,5 miljonu dolāru lielu ekonomisko ieguvumu. Taču, kā atzina pilsētas vadība, patiesais šo vienpadsmit dienu devums nav dolāros izsakāms.

"Mēs pārliecinājāmies, cik būtiski ir gan pilsētas institūcijām, gan iedzīvotājiem strādāt vienotā komandā. Saskaņota darbošanās koru olimpiādē bija jūtama uz katra soļa," atzinīgi vērtēja Diāna Čivle.

Dziedātāji un kordiriģenti no visas pasaules pauduši nopietnu interesi par nākamo koru olimpiādi, kas pēc diviem gadiem notiks Rīgā. Kā savā uzrunā teica "Interkultur Managment" prezidents Ginters Tīčs (Günter Titsch): "Uz Latviju nav jāved kori, nav jāved dziedāšanas prasme un sadziedāšanās svētki, jo tas viss jau tur ir. Tas, ko Rīga iegūs no koru olimpiādes, ir liels prieks un fantastiskas dziedātāju emocijas, piedzīvojot līdz šim neredzētu krāsainību un izpildījuma dažādību no visas pasaules."

Latvijas pārstāvji guvuši lieliskus panākumus Pasaules koru olimpiādē, kas notika Sinsinati. Abi Latviju pārstāvošie kolektīvi skatēs ieguvuši augstu novērtējumu, un Rīga guva plašu ievērību kā nākamās koru olimpiādes rīkotāja. Latvijas Kultūras akadēmijas koris no Rīgas "Sōla" sacensībās ieguva trīs zelta medaļas, savukārt vokālais ansamblis "Latvian Voices" – zelta medaļu un čempionu titulu.

Pasaules koru olimpiādes organizētāji – Vācijas kompānija "Interkultur Managment" norāda, ka tik liela interese par nākamo olimpiādi ir pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsturē. Pašlaik dalībai Rīgas olimpiādē pieteikušies jau 22 kori no Venecuēlas, Kolumbijas, Austrijas, Čehijas, Rumānijas, tostarp, četri kori no ASV.

Fotogalerijā: Atskats uz Pasaules koru olimpiādi ASV

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!