Foto: LETA
Arhitekts Pēteris Bajārs vietnē "manabalss.lv" sācis vākt parakstus ēkas Elizabetes ielā 2 – Pasaules tirdzniecības centra – saglabāšanai. Par savu iniciatīvu viņš paziņojis ar sociālo tīklu starpniecību.

Bajārs Kultūras ministrijas lēmumu uzskata par sasteigtu un nepamatotu. Viņš arī uzsver, ka kopumā atbalsta nacionālās akustiskās koncertzāles Rīgā nepieciešamību, tomēr šobrīd trūkstot sabiedrības un ekspertu diskusijas.

"Oponējot sasteigtiem un nepamatotiem lēmumiem ir ļoti viegli nonākt PRET. Tāpēc jo svarīgāk ir uzsvērt – MĒS ESAM PAR! Par demokrātisku sabiedrību un valsts lēmumu caurskatāmību! Par sabiedrības iesaisti publisku būvju apspriešanā, jo tieši mēs, sabiedrība, būsim galvenais Nacionālās koncertzāles lietotājs. Patreizējais KM lēmums nerespektē ne iepriekš veiktās izpētes, ne profesionāļu diskusijas," savā "Facebook" kontā raksta Bajārs.

Viņš uzsver: "Mēs neatbalstām resursu izšķiešanu. Publiski piesaukti Elizabetes ielas ēkas nojaukšanai nepieciešamie trīs miljoni, bet tiek noklusēta ēkas esošā vērtība – septiņi miljoni. Netiek pieminēts ēkas Kronvalda bulvārī 6 statuss. MĒS ESAM PAR saprātīgiem un ekonomiski pamatotiem lēmumiem. Esošu valstij piederošu būvju nojaukšana noteikti nav viens no tiem. MĒS ESAM PAR Rīgas kanālmalas apstādījumu saglabāšanu, kuru izveide uzsākta jau 1856. gadā pēc pilsētas aizsargmūru nojaukšanas un kuru attīstību ilgus gadus vadījis izcilais Georgs Kūfalts."

Arhitekts arī atgādina, ka Rīga ir rūkoša pilsēta – aizvien vairāk cilvēku izvēlas savu dzīves vietu ārpilsētā. Viņš atbalsta Nacionālās koncertzāles nepieciešamību, taču tai būtu jākalpo kā impulsam pamesto un degradēto apkaimju attīstībai un veicinātu cilvēku atgriešanos pilsētā. Taču klusais centrs, kur atrodas Pasaules tirdzniecības centrs, ir viens no greznākajiem pilsētas rajoniem. Arhitekts uzskata, ka tam papildu injekcijas nav nepieciešamas. Bajārs par būtisku uzskata dažādu periodu arhitektūras vērtību saglabāšanu.

"Vēl 2014. gada Venēcijas arhitektūras biennālē Kultūras ministrija pasaulei atrādīja ekspozīciju "Unwritten" rosinot sabiedrību pievērsties pēckara modernisma arhitektūras mantojuma apzināšanai, veidojot apjomīgu Latvijas modernisma arhitektūras objektu datu bāzi, kas būtu noderīga pētniecības procesā un palīdzētu papildināt arhitektūras pieminekļu sarakstu ar atsevišķām šī laikmeta būvēm. Kas noticis ar šīm vērtībām šobrīd?" raksta Bajārs.

Jau ziņots, ka 16. jūnijā Ministru kabinets atbalstīja Kultūras ministrijas priekšlikumu Nacionālo akustisko koncertzāli būvēt Elizabetes ielā 2, iepriekš nojaucot Pasaules tirdzniecības centra biroju ēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!