Foto: Ginta Zīverte
Jo tuvāk nedēlas nogale, jo vairāk kultūras notikumu. Šis likums darbojas arī pandēmijas laikā un turpmākajās dienās gaidāma gana bagātīga kultūras afiša. Līdzīgi kā iepriekšējās nedēļās, piektdienā, "Delfi Kultūra" piedāvā dažas idejas, ko no plašā kultūras notikumu klāsta izbaudīt un tādējādi padarīt labāku savu nedēļas nogali un nākamās darba dienas.

Izstādes - stikla māksla Rīgā un Ogrē

Spēcīgs, varens un vienlaikus trausls. Šīs stikla īpašības atklāj divas atšķirīgas izstādes Rīgā un Ogrē. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā šajā nedēļas nogalē un arī vēlāk aplūkojama Andas Munkevicas izstāde “Pārmijas” ar ir aplūkojamas pēdējos piecos gados tapušām stikla kompozīcijām. Neparastas formas un gaismēnu spēles - projekta tematiskais vadmotīvs ir pārejas brīdis, krustceles. “Tās ir laika krustceles un rīcības krustceles, kad saskaries ar eksistenciāliem izaicinājumiem un nekādi ārēji marķieri nepalīdz tajos orientēties – nākas ieskatīties sevī, uzdot jautājumus savai sirdsapziņai, izdarīt izvēles un atrast gaismu tālākam ceļam,” par izstādi raksta tās veidotāji.

Savukārt Ogres Vēstures un mākslas muzejā no 21. janvāra skatāma Ernesta Vītiņa personālizstāde "Aizstiklija", kurā būs eksponēti īpaši šai izstādei veidoti darbi. Vītiņš ir viens no retajiem māksliniekiem pasaulē, kurš nodarbojas ar lielizmēra stikla krāvuma tēlniecību. Iespējams, vispazīstamākais viņa darbs ir grandiozā, 22 tonnas smagā stikla skulptūra "Dabā", kas atrodas LU Dabaszinātņu centra foajē, bet viņa skulptūra "Effigie Sui", kas būs apskatāma arī šajā izstādē, 2021. gadā tika iekļauta Londonas Mākslas biennālē.

Foto: Publicitātes foto

Koncerts - Prauliņa roksimfonija un Lāča jaundarbs “Hanzas peronā”

Īpašs koncerts piektdien, 21. janvārī, gaidāms kultūrvietā “Hanzas perons”, kur “Sinfonietta Rīga” un diriģenta Normunda Šnē izpildījumā skanēs komponistu Uģa Prauliņa un Kārļa Lāča darbi.
Pēc pirmatskaņojuma koncertzālē "Cēsis" pirmo reizi klātienē Rīgā būs iespēja dzirdēt Uģa Prauliņa monumentālo crossover žanra darbu - roksimfoniju "Elementi", kurā savijušās 20. gadsimta progresīvā roka un fusion džeza ietekmes, kā arī akadēmiskā tradīcija. Savukārt džeza pianists, komponists Kārlis Lācis klausītājiem piedāvās savu pandēmijas laika dienasgrāmatu - svītu stīgu orķestrim "Momenti".

Turklāt pēc koncerta būs iespēja tikties un piedalīties pēckoncerta sarunās ar abiem māksliniekiem. Sarunu moderēs žurnāliste Krista Vāvere.

Filma – šausmu kino meistardarbs “Kino Bizē”

Šajā nedēļas nogalē trīs klātienes seansos Rīgas mazākajā kinoteātrī “Kino Bize” varēs noskatīties 70. gadu šausmu un mistikas kino klasiku - itāļu krežisora Dario Ardžento filmu "Nopūtas" (Suspiria).

Filmā tiek atainota mistika kādas prestižas vācu baletskolas gaiteņos. Tajā ierodas jaunā amerikāņu dejotāja Sūzena, kurai lemts kļūt par liecinieci tam, ko ritualizētas performances laikā spēj radīt cilvēka ķermenis. Lai arī cilvēces pirmsākumos māksla tikusi saistīta ar dievišķo sfēru, tā var kļūt arī par aizsegu pārpasaulīgam ļaunumam.

Iespaidos par Dario Ardžento kinodarbu 22. janvāra seansā dalīsies dejotāja un horeogrāfe Laura Gorodko.

Jauna ekspozīcija - Anšlavs Eglītis Inciemā

Nelielai vienas dienas ekskursijai Vidzemes pusē labs iemesls ir pavisam jauna un moderna ekspozīcija Inciemā, kas veltīta populārajam rakstniekam Anšlavam Eglītim.
Anšlavu Eglīti ar Inciemu saistījušas jaunības atmiņas – viņš Inciema pansijā pavadījis vasaras, tur tapis arī viņa pazīstamais darbs "Pansija pilī".

Interaktīvās ekspozīcijas dizainu veidojis "H2E", un tā mazliet provokatīvā veidā apgāž latviešu valodas gramatiku, jo viss teksts rakstīts mazajiem burtiem. Ekspozīcija iekārtota Inciema tornī un ieeja tajā ir bez maksas. Apmeklējums ir iepriekš jāpiesaka tīmekļa vietnē www.anslavseglitis.lv, rakstot uz e-pasta adresi anslavs@sigulda.lv vai mobilajā lietotnē "Bookla".

Izrāde - mūzikls “Zvaignes bērns” visā Latvijā

Aizvadītajā nedēļā pirmizrādi piedzīvoja jauna Jāņa Lūsēna un Kārļa Vērdiņa mūzikls “Zvaigznes bērns”, pēc pazīstamās Oskara Vailda pasakas motīviem. Jau šajā nedēļas nogalē iestudējuma komanda dosies turnejā un drīzumā izrādes gaidāmas visā Latvijā. 21. janvārī “Zvaigznes bērns” viesosies Liepājā, koncertzālē “Lielais dzintars”, 22. janvārī Jelgavas kultūras namā, bet 23. janvārī Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Mūzikla galveno - Zvaigznes bērna lomu atveido Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas audzēkņi Markuss Rūtentāls un Patriks Tabaks. Lomās iejūtas arī dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels, Kristīne Zadovska, Uģis Roze, Katrīna Dimanta, Annija Putniņa, Sniedze Kaņepe, Edvards Grieze, Toms Kalderauskis, Emīls Gilučs, Daniels Pelnēns, kā arī Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas audzēkņi un absolventi.

Jaunā mūzikla radošās komandas sastāvā darbojas režisors Mārtiņš Kagainis, horeogrāfe Egija Abaroviča, vokālā pedagoģe Annija Putniņa, bet par kostīmiem un skatuves scenogrāfiju rūpējas mākslinieču apvienība "Grāfienes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!