Foto: AFP/Scanpix

Krievu režisors Kirils Serebreņņikovs, kura jaunākā filma "Tchaikovsky's Wife" ("Čaikovska sieva") nule piedzīvojusi pirmizrādi Kannu kinofestivālā, aizstāvējis krievu oligarhu Romānu Abramoviču, aicinot viņam kā mākslu patronam atcelt sankcijas.

Serebreņņikova jaunākā filma par slavenā krievu komponista Pētera Čaikovska destruktīvo laulību 19. gadsimta Krievijā pēc pirmizrādes 18. maijā Kannās izpelnījās stāvovācijas, bet pats režisors pēc seansa pauda nosodījumu karam Ukrainā. Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātais Abramovičs ir viens no šīs filmas finansētājiem.

Serebreņņikovs ir viens no retajiem krievu kino industrijas cilvēkiem, kas šogad apmeklē prestižo festivālu. Bet "Tchaikovsky's Wife" ir vienīgā krievu filma, kas piedalās Kannu galvenajā konkursā un cīnās par "Zelta palmas zaru".

Režisors medijiem 19. maijā pauda, ka oligarhs Abramovičs ir viens no būtiskākajiem kultūras atbalstītājiem un viņa ievērojamais devums kino būtu jāņem vērā.

"Mums ir jāatceļ sankcijas Abramovičam. Viņš ir bijis īsts mākslu patrons un vienmēr Krievijā augstu novērtēts," medijiem sacīja Serebreņņikovs.

"Abramovičs radīja filmu atbalsta fondu "Kinoprime", lai atbalstītu labākās Krievijas filmas un tās noteikti nav propagandas darbi – tieši pretēji. Turklāt viņš ir viens no cilvēkiem, kas varētu panākt mieru," sacīja režisors.

Lai gan Krievijas delegācijai šogad dalība Kannu kinofestivālā ir liegta, Serebreņņikovs, kurš ir atklāti kritizējis Vladimira Putina režīmu, ar savu filmu var festivālā piedalīties. Kannu festivāla rīkotāji iepriekš skaidroja, ka filmu konkursa programma iekļāvuši, jo tā tapusi vēl pirms Krievijas uzsāktā kara Ukrainā. Tomēr strīdīgs bijis jautājums par filmas finansējuma avotiem.

Serebreņņikovs pauda, ka tiešā veidā Krievijas valsts finansējumu savām filmām viņš nav saņēmis kopš studiju gadiem. Savukārt ar Abramoviča dibinātā fonda "Kinoprime" atbalstu tapušas pēdējās divas Serebreņņikova filmas.

Krievu režisors Serebreņņikovs, kurš ir pazīstams arī Latvijas skatītājiem pēc vairākiem iestudējumiem Nacionālajā teātrī, klātienē Kannu kinofestivālu apmeklē pēc vairāku gadu pārtraukuma. Iepriekš tas nebija iespējams viņa mājas aresta un sodāmības dēļ.

Režisors Kannās runājis arī par Krievijas delegācijas izslēgšanu no šā gada festivāla dalības. Viņš pauda, ka saprot boikotu, tomēr to neatbalsta.

"Tas, kas notiek Ukrainā, ir ļoti sāpīgi. Tas ir nepanesami. Krievu imperiālismam ir jāapstājas. Tomēr visaptveroša kultūras izslēgšana nevar būt atbilde. Kultūra ir kā gaiss, tā ir kā ūdens, kā mākoņi. Tā ir pilnībā neatkarīga, tai nav tautības," sacīja režisors.

Uz jautājumu, vai Serebreņņikovs varētu ziedot filmas "Tchaikovsky's Wife" ienākumus Ukrainas kara upuriem, režisors atbildēja, ka viņš vēlas atbalstīt krievu ģimenes, kuras tikpat smagi ir skāruši kara notikumi.

"Ir būtiski palīdzēt visiem upuriem. Cilvēki Krievijā arī ir traumēti, daudzi nevar strādāt, vai ir bijuši spiesti pamest savas ģimenes," sacīja režisors. Savukārt filmas producents Iļja Stjuarts skaidroja, ka visticamāk, no šīs filmas nebūs nekādu ienākumu: "Mēs esam tālu no peļņas. Tā ir investīcija mākslā."

Atgādinām, ka 2017. gadā Serebreņņikovs tika apsūdzēts par 133 miljonus rubļu (aptuveni 1,8 miljonus eiro) piesavināšanos, kas no valsts līdzekļiem bija piešķirti vienam no Maskavas Gogoļa centra teātra projektiem. Tā paša gada augustā viņam tika piespriests mājas arests.

Serebreņņikovs, tāpat kā pārējie apsūdzētie, izvirzītās apsūdzības noraidīja un uzskatīja, ka tās ir politiski motivētas, jo teātris atklāti kritizējis prezidenta Vladimira Putina režīma politiku, arī 2014. gadā īstenoto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju. Par režisora nevainību iestājās gan viņa kolēģi Krievija, gan Eiropas kinoakadēmijas locekļi un daudzi starptautiski pazīstami kino un teātra profesionāļi.

2019. gada aprīlī Serebreņņikovu no mājas aresta atbrīvoja, taču viņam tika liegts izbraukt no valsts.

2020. gada vasarā režisors līdz ar vēl diviem apsūdzētajiem tika atzīts par vainīgu krāpniecībā īpaši lielā apmērā. Viņam tika piespriesta brīvības atņemšana nosacīti uz trīs gadiem, kā arī 800 tūkstošu rubļu (apmēram 10 000 eiro) liels naudassods.

2021. gada februārī režisors tika no apcietinājuma atbrīvots, bet šogad, pēc nosacītā soda atcelšanas, viņš Krieviju pameta.

Saskaņā ar žurnāla "Forbes" datiem Abramoviča īpašumi ir gandrīz 14 miljardus ASV dolāru (12,4 miljardus eiro) vērti. Žurnāla 2021. gada pasaules miljardieru sarakstā viņš ieņēma 142. vietu.

Lielbritānijas Valsts kases dokumentos Abramovičs raksturots kā Kremli atbalstošs oligarhs, kuram vairākas desmitgades bijušas tuvas attiecības ar Ukrainas neatkarības apdraudētāju Vladimiru Putinu.

Šīs sadarbības rezultātā Abramovičs no Putina un Krievijas Federācijas valdības guvis finansiālu un cita veida materiālu labumu. Ar uzņēmēju saistīti uzņēmumi izpelnījušies nodokļu atvieglojumus, kā arī Abramovičs par izdevīgām likmēm pircis no valsts un tai pārdevis uzņēmumu daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!