Foto: Publicitātes foto
Talsu novada muzeja muzeja krājumā savu otro dzimšanas dienu gaida retas tāfelklavieres "Lichtenthal". Muzejs vēlas rast finansējumu to atjaunošanai, lai vēsturisko mūzikas instrumentu padarītu pieejamu ikvienam apmeklētājam, atspoguļojot patieso 19. gadsimta klasiskās mūzikas skanējumu koncertos, "Delfi" informē Talsu novada muzeja pārstāve Laura Ratniece.

Kopš 1986. gada, kad šīs retās un nenovērtējamās tāfelklavieres Talsu novada muzejs iegādājās Valdemārpilī, tās ir stāvējušas muzeja krājumu glabātuvē, gaidot savu otro dzimšanas dienu, lai pēc daudziem gadiem klusuma varētu priecēt ne tikai ar savu skaistumu, bet arī ar izslavēto "Lichtenthal" klavieru skaņu, vēsta Ratniece.

Lai šīs klavieres būtu iespējams atjaunot, ir nepieciešams finansējums. Kā norāda muzeja pārstāve, 2018. gadā pianists un komponists Toms Juhņēvičs uzstājās ar savu koncertprogrammu, kuras laikā tika vākti ziedojumi muzeja koncertflīģeļa iegādei. Iedzīvotāji izrādīja vēlmi iesaistīties un kopsummā tika saziedoti 745.40 eiro. Ar Toma Juhņēviča atbalstu, Talsu novada muzejs šos līdzekļus vēlas ieguldīt "Lichtenthal" tāfelklavieru restaurācijā.

"Mēs tāfelklavieres gribam restaurēt, lai padarītu, ko tik retu un interesantu, pieejamu ikvienam cilvēkam, atspoguļojot patieso 19. gadsimta klasiskās mūzikas skanējumu koncertos," vēsta Ratniece.
Šobrīd nolēmys atjaunot tāfelklavieres līdz muzeja 100 gadu jubilejai, kas jau tiks svinēta 2023. gadā.

Jau ir uzrunāts viens no labākajiem ērģeļu un klavieru restauratoriem Latvijā - Jānis Kalniņš, kurš jau ir piekritis iesaistīties šo klavieru atjaunošanā. Kalniņš atzinis, ka saglabājušies "Lichtenthal" instrumenti ir muzejisks retums, pašlaik nav zināms neviens šāda veida instruments, kurš būtu spēlēšanas kārtībā.

Talsu novada muzejs atrodas 19. gadsimtā celtajā barona Heinriha fon Firksa pilsētas mājā "Villa Hochheim". Mūzika 19. gadsimtā bija neatņemama muižu dzīves sastāvdaļa, kas priecēja un bagātināja cilvēku emocionālo pasauli. Talsu novada muzejā tiek rīkoti koncerti, tajā skaitā Kārļa Ferdinanda Amendas (1771-1836) mūzikas svētki. Šo tradīciju Talsu novada muzejs gribētu turpināt un padarīt vēl krāšņāku, izpildot Kārļa Ferdinanda Amendas un viņa tuvākā drauga Ludviga van Bēthovena (1770-1827) mūziku īpašajā "Lichtenthal" tāfelklavieru skanējumā.

"Lichtenthal" tāfelklavieres ir mūzikas instruments ar taisnstūrveida korpusu, kurā stīgas novietotas perpendikulāri un krusteniski klaviatūrai, tās ir aprīkotas ar diviem pedāļiem. Šīm tāfelklavierēm raksturīgs naturāls, dabīgs, dinamiski un tembrāli vienveidīgs, kā arī pustoni zemāks skanējums, nekā mūsdienu klavierēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!